Lopott pénzt lopott el a svájci bankár

külföld
április 03., 20:03

Nem mindennapi történetről számol be a Financial Times, melynek főszereplője egy svájci bankár, aki megpróbálta kihasználni, hogy Svájc még mindig a világ első számú offshore központja. Az elképzelés egy darabig működött, aztán csúfos bukás lett a sztori vége.

A szerdán megvádolt bankár - akinek sem a nevét, sem az érintett bankot nem hozták nyilvánosságra - a vád szerint 2008 elején jelentős összegeket helyezett el a bankjában a saját nevében, miközben a pénz egy másik személyé volt, aki szerette volna eltitkolni vagyonát a hatóságok elöl. A bankár kihasználta az ügyfele belé vetett bizalmát, és egyszerűen ellopta a pénzt, abból családtagjainak, munkatársainak és a barátainak adott kölcsönöket. A pénzt feltehetően a vádlott és családja életvitelének finanszírozására használták fel az ügyész szerint.

Csúfos bukás lehet az ügyeskedés vége
photo_camera Csúfos bukás lehet az ügyeskedés vége Fotó: ROBERT SCHMIEGELT/GEISLER-FOTOPR/dpa Picture-Alliance via AFP

A csalásra azután derült fény, hogy a hatóságok kérdéseket tettek fel a nagy összegű átutalások kapcsán, melyek címzettje egy Dominikai Köztársaságban működő vállalkozás volt. Ám a pénz nem maradt ezeknél a vállalkozásoknál, hiszen a bankár még innen is visszacsorgatott magának valamennyit.

A gyanú szerint a bankár az ügyfelei részére rendszeresen hamisított banki kivonatokat is, amivel a bankot és a hatóságokat szerette volna megtéveszteni. Az ügyészek szerint a bankár legalább 1 millió frankot (mintegy 400 millió forintot) próbált meg az ügyfele pénzéből felhasználni saját bankja életben tartására. 500 ezer frankkal segítette a bank feltőkésítését, majd még 500 ezer frankot próbált meg az ügyfele pénzéből felhasználni még azt követően is, hogy kiderült, büntetőeljárás folyik ellene.