„Szerintem nagyon mélyen vagyunk” – mondta a most az orosz sportolók mellett karakánul kiálló Szijjártó Péter

sport
április 12., 16:11

Szijjártó Péter, a magyar kormány orosz tagozatos külgazdasági, külügyi és műkedvelő sportminisztere pénteken folytatta azt az oroszpárti propagandát, amit a Kremlben minden bizonnyal minimum elvárnak az embertől, ha már megadták neki a külföldi állampolgárnak adható legmagasabb állami elismerést, a „Barátságért” kitüntetést. Szijjártó egy nappal azután, hogy az orosz-magyar gazdasági együttműködések hosszú és eredményes tradícióiról beszélt, most a sport világában állt ki az oroszok mellett.

Mindezt a Sporttudomány és innováció című szakmai konferencián tette. Beszédét azzal kezdte, hogy sajnálja, hogy az ukrajnai háború szele és a háborús pszichózis mára betört az élet olyan területére is, ahová nem lenne szabad. Igen, a sportba. Mert a helyzet így még reménytelenebb. Hogy pontosan kinek és milyen helyzete, az nem világos.

Szijjártó szerint „mára a sport világa is teljes mértékben átitatódott a geopolitikával, az ideológiai megközelítéssel”. Lehet, hogy erről a fotóról jutott eszébe. Lehet, hogy nem.

photo_camera Átitatódás „a geopolitikával, az ideológiai megközelítéssel”
Forrás: Orbán Viktor/Facebook

A miniszter szerint „nagyon mélyen vagyunk”

akkor, ha már felvetődik, hogy egy olimpián ne engedjék egy nemzet sportolóit részt venni. Az MTI szerint ehhez hozzátette, hogy

ő maga már bőven a háború előtt is ellenezte az orosz sportolók doppingvádak miatti kizárását.

Természetesen nem a doppingolás mellett kampányol, hanem csak a kollektív bűnösség elve ellen. A vétkeseket valóban meg kell büntetni, de nem szabad miattuk egy nemzet minden sportolóját megbélyegezni, mondta. Arra, hogy a büntetést a rendszerszintű, a sportpolitika irányítás, koordinálásával történt doppingolás miatt ítéltek meg, nem tért ki.

De nem elég, hogy az orosz sportolók indulhassanak az olimpián, kijár nekik az is, hogy orosz színekben és himnusszal tegyék azt, érvelt a Kreml Szijjártó. „Én megalázónak tartom azt is, hogy ugyan odaengedünk versenyzőket versenyezni, de közben csak fehérben lehetnek, csak kékben, csak feketében, és nem tudom, hogy milyen zeneművet kell hallgatni akkor, ha nyernek”.

Szerinte innen már csak egy lépés a totális diktatúra. „Ki tudja, milyen hatalmi központok mondhatják meg egy idő után, hogy mely szempontok alapján ki vehet részt egy versenyen és ki nem, ki hallgathatja meg a himnuszát és ki nem”. Ehelyett az kellene, hogy a párizsi olimpia épp olyan békepárti valami legyen, mint a magyar kormány, „az olimpiát mint lehetőséget megfogva még mintegy nádszálba kapaszkodva próbálnánk a párizsi játékokat a béke irányába megtett lépésként használni”.

A miniszter sok mindenről beszélt ezután, többek között arról: „van pár hívószava Magyarországnak a világban, és ezek közül az egyik legfontosabb Puskás Ferenc, hiszen máig nem lehet olyan messzire utazni, ahol az emberek ne hallottak volna a legendás labdarúgóról”.