Varga Judit kijelentései miatt újra kellene értékelni az uniós pénzek kifizetését az Európai Parlament szerint

eu
április 24., 18:17
Varga Judit brüsszeli sajtótájékoztatója 2022-ben
photo_camera Varga Judit brüsszeli sajtótájékoztatója 2022-ben Fotó: VALERIA MONGELLI/Hans Lucas via AFP

Az Európai Parlament 399 szavazattal, 117 ellenszavazattal, 28 tartózkodás mellett elfogadta a ciklus utolsó, a magyarországi demokráciát értékelő állásfoglalását. A szöveg súlyos hiányosságokat kifogásol az igazságszolgáltatással, a korrupció és az összeférhetetlenség elleni küzdelemmel, a médiaszabadsággal, az alapvető jogokkal, az alkotmányos és választási rendszerrel, a civil társadalom működésével, az EU pénzügyi érdekeinek védelmével és az egységes piac elveinek betartásával kapcsolatban - olvasható a közleményben.

Az EP elítéli a nemzeti szuverenitás védelméről szóló törvény elfogadását és a Szuverenitásvédelmi Hivatal létrehozását, amely „kiterjedt hatáskörökkel és szigorú felügyeleti és szankciórendszerrel” rendelkezik. Ez „alapjaiban sérti a demokrácia normáit”, és „megsért számos uniós jogszabályt”. A képviselők

arra kérik a Bizottságot, hogy kérjen úgynevezett ideiglenes intézkedést az Európai Unió Bíróságától a törvény azonnali felfüggesztésére, mivel az sérti a szabad és tisztességes választások elvét.

A képviselők sajnálattal veszik tudomásul a Bizottság azon döntését, hogy felszabadít 10,2 milliárd eurónyi befagyasztott uniós forrást, ami miatt a Parlament az Európai Unió Bíróságához fordult. A korábbi magyar igazságügyi miniszter kiszivárogtatott kijelentéseinek arra kellene késztetniük a Bizottságot, hogy újraértékelje az uniós pénzek kifizetését - áll az EP közleményében, amely nyilvánvalóan a Magyar Péter által bemutatott hangfelvételre utal.

A képviselők szerint érthetetlen, hogy az igazságszolgáltatás függetlenségének javulására hivatkozva a Bizottság felszabadít forrásokat, miközben más uniós jogszabályok alá tartozó pénzeszközök forrásait „továbbra is visszatartják az igazságszolgáltatás függetlenségének terén folyamatosan fennálló hiányosságok miatt”.

A képviselők megismétlik, hogy az EP által 2018-ban kezdeményezett és a Tanácsban továbbra is blokkolt 7. cikk (1) bekezdése szerinti eljárás helyett a 7. cikk (2) bekezdése szerinti közvetlenebb eljárás keretében kell megállapítani, hogy Magyarország „súlyosan és tartósan” megsértette-e az uniós értékeket. Aggódnak továbbá amiatt is, hogy a magyar kormány nem lesz képes hitelesen ellátni 2024 második félévében a Tanács elnökségi feladatait, és ismételten átfogó mechanizmust sürgetnek az uniós értékek védelmére.