Magyar Péter ledobta a hangfelvételt, amin Varga Judit arról beszél, hogy Rogánék belenyúltak a Völner-Schadl-ügy nyomozati irataiba

POLITIKA
március 26., 08:05

Magyar Péter kedd reggel közzétett egy alig 2 perces hangfelvételt, amin a volt feleségével beszélnek a Völner-Schadl-ügy hátteréről 2023 januárjában.

  • Varga Judit igazságügyi miniszterként arról beszél, hogy Rogán Antalék kihúzathattak bizonyos részleteket a korrupciós ügy nyomozati irataiból.
  • Az igazságügyi miniszter arról is beszél, hogy Schadl Györgyöt azért nem tudták megmenteni, mert Polt Péter nem ura a helyzetnek az ügyészségen.
  • Varga Judit beszél arról is, hogy jóval az előtt figyelmeztették Völner Pál államtitkárt, hogy 2021 decemberében őt is meggyanúsították volna az ügyben.
  • A felvétel megjelenésére Varga Judit azzal reagált, hogy mindezt azért mondta, mert Magyar aztan este megfélemlítette.

Kedd reggel megjelent Magyar Péter oldalán a hangfelvétel, amin volt felesége, Varga Judit még miniszterként beszél neki arról, hogy Rogán Antalék átnézték a Völner-Schadl-ügy nyomozati iratait, és abból „kihúzattak dolgokat”. Egy ponton Varga Judit azt mondta:

„Javasolták az ügyészeknek, hogy mit kéne kihúzni.”

Hozzáteszi, hogy „azt nem mind tartották be”. Már eddig is több jel is utalt arra, hogy a nyilvánosságra került nyomozati iratokba belepiszkálhattak, ugyanakkor például Rogán Antal kabinetfőnöke, Nagy Ádám többször is előkerült benne. A hangfelvételen Magyar később arról beszél Rogánra és „Gergőre” hivatkozva, hogy Schadl György „az ő emberük volt”, és nem érti, miért nem mentették meg. Erre válaszul Varga azt mondta:

Nem volt lehetőségük. Ez a nagy probléma.”

Az igazságügyi miniszter itt problémaként utal arra, hogy az ügyészség valamennyire független, és a nyomozás azért juthatott el ilyen magas szintre, mert Polt Péter főügyész „nem ura a helyzetnek” az ügyészségen belül. Tehát nem tudták kiszedni az iratokból az összes terhelő részt a lehallgatások után. Hiszen eredetileg nem is Schadl vagy Völner ellen kezdtek nyomozni, hanem egy korrupt NAV-tisztviselő lehallgatása vezette el hozzájuk a Nemzeti Védelmi Szolgálatot (NVSZ). Ahogy azt Dezső András a hvg-n megírta, 2021 áprilisában a belső elhárítás még csak egy NAV-os középvezetőt hallgatott le, ezután került képbe Schadl György, akiről hamar kiderült, hogy állandó kapcsolata van Völner Pállal.

Schadl György 2023 májusában a bíróságon
photo_camera Schadl György 2023 májusában a bíróságon Fotó: Németh Dániel/444

Varga Judit ezután arról beszél, hogy amikor már elindult a nyomozás, és gyűltek a bizonyítékok, már tavasszal „szóltak a Völnernek, hogy hagyja abba.. nem hagyta abba..”. Varga Judit egykori helyettesét, Völner Pál államtitkárt hivatalosan 2021 decemberében gyanúsították meg azzal, hogy hosszabb időn keresztül kenőpénzeket fogadott el a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől, Schadl Györgytől (több mint 80 millió forintot), hogy az Igazságügyi Minisztériumban lepapírozza a végrehajtókkal kapcsolatos ügyeket. Tahát a felvételen a miniszter arra utalt, hogy már a hivatalos meggyanúsítás előtt értesítehették az államtikárt, hogy bajban van.

Völner Pál meghallgatása a Fővárosi Törvényszéken 2023. május 23-án.
photo_camera Völner Pál meghallgatása a Fővárosi Törvényszéken 2023. május 23-án Fotó: Németh Dániel/444

Erre utal az a Telex által bemutatott hangfelvétel is, amin közvetlenül Schadl 2021 novemberi letartóztatása előtt Völner már próbálta lepattintani a végrehajtói kar elnökét. Ugyanakkor a lap szerint csak 2021 november 3-án figyelmeztethették az államtitkárt a Karmelitában. Ezzel szemben a hangfelvételen Varga arról beszél, hogy már 2021 tavaszán figyelmeztették a helyettesét. Ha ez valóban így történt, akkor Völner tényleg képtelen volt ellenállni a csúszópénzeknek, mert a nyomozati iratok szerint még 2021 májusában, júniusában és júliusában is fogadott el hárommilliós csomagokat Schadltől.

link Forrás

Amikor kedden Magyar Péter a Fővárosi Nyomozó Ügyészség előtt állva nyilvánosságra hozta a felvételt, azt mondta, a beszélgetésük korábbi részében Varga Judit azt mondta „ez egy maffiakormány, amiből nem lehet kiszállni”.

Ha a felvételen hallható beszélgetés valóban 2023 januárjában zajlott le Varga Judit igazságügyi miniszter és férje között, ahogy Magyar Péter állítja, akkor két hónappal voltak a válásuk bejelentése, valamint öt hónappal Varga miniszteri lemondása előtt. A Völner–Schadl-ügy nyomozati iratait pont egy évvel korábban kezdte bemutatni, és bár Varga Judit közvetlen helyettesét, Völner Pál államtitkárt vádolták meg azzal, hogy hosszabb időn keresztül kenőpénzeket fogadott el a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől, Schadl Györgytől , az igazságügyi miniszter alig nyilatkozott az ügyben.

link Forrás

Magyar Péter azt mondta hétfőn, azért hozza nyilvánosságra a felvételt, mert szerinte közérdek, hogy a felvétel az ügyészséghez kerüljön és azt a nyilvánosság is megismerje. Azt, mondta ezzel akarja nyomás alá helyezni az ügyészséget, hogy tényleg lefolytassák az eljárást, ne kezdjenek szöszmötölni.

Varga Judit most egyből reagált

Varga Judit a felvétel nyilvánosságra kerülése után hosszú bejegyzésben írt arról, hogy Magyar Péter a házasságuk alatt „terrorizálta”, azt írta, ebben az időszakban „akadt verbális és fizikai erőszak bőven”. A felvételen hallható beszélgetés előtti estét is úgy írja le, hogy a férje üvöltözött vele és szidalmazta. Az elhangzottak tartalmát nem tagadta, ugyanakkor azt írta, Magyar zsarolta. „A sajtóban megjelenő pletykákat felolvasta és mivel már napok óta terrorizált, azt mondtam, amit hallani akart, hogy minél előbb szabaduljak. Egy ilyen helyzetben minden emberrel előfordulhat, hogy megfélemlített állapotban olyanokat mond, amiket nem gondol komolyan.”

A kormány nevében Gulyás Gergely is reagált, a hangfelvétel megjelenésére, aminek a lényege annyi volt, hogy „Sok hűhó semmiért”, illetve „Kipukkadt a lufi”. A miniszter arról már nem beszélt, hogy ő-e az a Gergő, akinek a neve elhangzik a beszélgetésben.

Ki az a Detti, akinek át kellett néznie az iratokat?

Elhangzik a Martonovics Dettiként emlegetett Martonovics Bernadett neve is, akiről Varga azt mondja, hogy Rogánék kihúzattak bizonoys részleteket az iratokból.

Martonovics ekkoriban az Igazságügyi Minisztérium Civilisztikai és Igazságügyi Kodifikációs Főosztályának vezető kormány-főtanácsosaként dolgozott. Pozíciója miatt rendszeres kapcsolatban volt Schadl Györggyel, aki arról is beszélt neki, hogy ki akar rúgatni egy bírót az állásából. Egyben ő volt az elnöke annak a bizottságnak is, amelyik átengedte Schadl egyik pártfogoltját a vizsgán, pedig nem volt meg a tudása hozzá.

Amikor a hétvégén Rogán Antalt arról kérdeztük, hogy kiderülhet-e, hogy valóban belenyúltak az ügyészségi iratokba, akkor annyit mondott, hogy a büntetőeljárás már végigment. Arról pedig nem tud, hogy ő lenne az a Tóni, akiről Schadl György beszélt.

link Forrás