Nagy Márton: Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űriparban

űrkutatás
május 06., 12:42

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén – mondta a nemzetgazdasági miniszter a 4iG Space and Technology űripari holding gyártással foglalkozó portfólióvállalata, a Remred Zrt. martonvásári űrtechnológiai gyártóközpontjának alapkőletételén.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter beszédet mond Martonvásáron 2024. május 6-án.
photo_camera Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter beszédet mond Martonvásáron 2024. május 6-án. Fotó: Vasvári Tamás/MTI/MTVA

Nagy Márton elmondta, hogy a magyar műholdgyártási képesség nemcsak gazdasági és biztonsági, hanem szuverenitási kérdés is. Az ágazat fényes jövő előtt áll, az űripar a világ egyik legjobban növekvő, a nemzetközi felmérések szerint is válságálló iparága, aminek az értéke a 2023-as 630 milliárd dollárról egyes becslések szerint 2035-re elérheti az 1800 milliárd dollárt – mondta.

A Remtech névre keresztelt üzemegység 10 milliárd forintnál nagyobb beruházás lesz, és legalább 85 magas hozzáadott értéket előállító munkahelyet teremt – mondta Nagy, aki szerint „egy korábban elképzelhetetlen vállalkozás” hamarosan kézzelfogható lesz, ami azért különösen fontos, mert Magyarországon vannak nagyszerű gyárak és gyártóközpontok, de „ez magyar vállalat, és magyar technológiával rendelkezik majd”.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter (j), Sárhegyi István, a Remred társalapítója és a 4iG Space and Technology Zrt. vezérigazgatója (j2), Jászai Gellért, a 4iG vállalatcsoport elnöke (b2) és Tessely Zoltán, a térség fideszes országgyűlési képviselője (b).
photo_camera Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter (j), Sárhegyi István, a Remred társalapítója és a 4iG Space and Technology Zrt. vezérigazgatója (j2), Jászai Gellért, a 4iG vállalatcsoport elnöke (b2) és Tessely Zoltán, a térség fideszes országgyűlési képviselője (b). Fotó: Vasvári Tamás/MTI/MTVA

Nagy azt mondta, a világban sokféle háború zajlik, hazánkat leginkább a kereskedelmi háborúk érintik a technológia és az innováció területén, mint az elektromos autózás, a mesterséges intelligencia vagy az űrkutatás. Utóbbiba Magyarország a martonvásári űripari központtal bekapcsolódik.

A sajtóanyag szerint az űrtechnológiai gyártóközpont 4000 m2 alapterületű lesz, ebből 1500 a tisztatér, 650 a laborok, 750 pedig az irodák alapterülete. A komplexumban műholdak és a legkorszerűbb űrrendszerek tervezését, gyártását és tesztelését végzik majd 2026-tól Európában egyedülálló moduláris technológiával, a maximális űreszközgyártási kapacitás 400 kilogramm lesz. (MTI)

(Az év végén fellőhetik a második magyar űrhajóst is, úgyhogy akik Nagy Márton állításán nevetnek, majd 2034-ben bocsánatot kérhetnek.)

Kiemelt videóink