Több mint 100 ezer embernek kellene elmenekülnie Rafahból az izraeli támadás elől

háború
május 06., 14:43

Az izraeli hadsereg (IDF) hétfő hajnalban megkezdte a palesztin civilek evakuálását a Gázai övezet legdélibb, még el nem foglalt városából, Rafahból, ahol több mint 1,4 millió ember húzta meg magát. A térségben tervezett szárazföldi hadművelet előkészítése érdekében szórólapokon, hangüzenetekben és telefonhívásokkal távozásra szólították fel távozásra a várostól keletre fekvő és az Egyiptommal szomszédos lakónegyedekben élőket. Az izraeliek több mint 100 ezer embert szólítottak fel, hogy menjenek a kibővített humanitárius övezetbe, vagyis a tengerparti al-Mavaszi negyedbe vagy Hán-Júnisz környékére, mielőtt elkezdődnek a Rafah elleni offenzíva.

photo_camera Fotó: ASHRAF AMRA/Anadolu via AFP

A szemtanúk beszámolója szerint rémült családok gyalog, szamárháton vagy a holmijaiktól roskadozó teherautókba pakolva menekültek hétfőn. Az éjszakai izraeli légicsapások csak tovább erősítették a pánikot és a félelmet.

photo_camera Fotó: ALI JADALLAH/Anadolu via AFP

Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője elfogadhatatlannak nevezte Izrael rafahi evakuálási parancsát. Szerinte a parancs a rafahi civilek számára a legrosszabbat vetíti előre: további háborút és éhínséget. Azt mondta, Izraelnek le kell mondania a szárazföldi offenzíváról. Korábban a Fehér Ház is jelezte, hogy nem támogatják Rafah lerohanását, a tervek szerint hétfő délután Joe Biden amerikai elnök beszélni fog Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel.

Izrael viszont azt reméli, hogy a lakosság távozása meggyőzi az Egyesült Államokat a rafahi szárazföldi hadművelet támogatásáról. Joáv Galant védelmi miniszter vasárnap este beszélt Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel. A Pentagon közleménye szerint Austin hangsúlyozta Galantnak, hogy minden rafahi izraeli katonai műveletnek hiteles tervet kell tartalmaznia a palesztin civilek evakuálására és a humanitárius segélyek Gázába áramlásának fenntartására. Austin megismételte Galantnak az Egyesült Államok elkötelezettségét Izrael védelme mellett.

photo_camera Fotó: ALI JADALLAH/Anadolu via AFP

Az izraeli hadsereg hétfő reggel megerősítette, hogy éjszaka légicsapásokat hajtottak végre, és terrortámadásokat hiúsítottak meg Rafahban. Az izraeli hadsereg azután kezdett légicsapásokba, hogy a Gázai övezet északi részén, Kerem Salomnál, egy ellenőrzőpontnál a Hamász rakétái megöltek 4 izraeli katonát, többet pedig megsebesítettek.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap televíziós beszédében elutasította a Hamász követelését a gázai háború végleges befejezésére, mondván, hogy bármilyen tartós tűzszünet lehetővé tenné az iszlamista szervezet számára, hogy hatalmon maradjon, és továbbra is fenyegetést jelentsen Izraelre.

A Hamász vezette egészségügyi minisztérium közlése szerint tavaly október óta több mint 34 700 ember halt meg Gázában. (Guardian/BBC/MTI)