Rendszerváltó SZDSZ-es polgármester venné vissza 18 év után a három Fidesz városát

belföld
május 12., 11:08
  • Pap János 1990 és 2006 között volt Békéscsaba SZDSZ-es polgármestere.
  • A 2006-os választási veresége után több állami munkahelyéről is kirúgták, végül a Békéscsabai Városgazdálkodási Kft.-nél végzett fizikai munkát, innen ment nyugdíjba tavaly év végén.
  • A DK, az MSZP, a Párbeszéd és a Nép Pártján őt indítja a Békéscsabát 2014 óta vezető Szarvas Péter helyett.
  • Nem lesz könnyű dolga, ha győzni akar, mert Békéscsabán úgy mondják, hogy a városban három Fidesz is van: a lila, a fehér és a narancssárga.

„Azt, hogy hol fogok dolgozni, miből fogok megélni, egyelőre nem tudom. Ez fontos kérdés, hiszen négy gyerekem van. Csak annyit mondhatok, hogy nem kerestem előre munkahelyet.”

A Békés Megyei Hírlapnak nyilatkozta ezt az SZDSZ-es Pap János 2006 októberében, nem sokkal az önkormányzati választás után, amikor 16 év polgármesterség után legyőzte őt a fideszes Vantara Gyula.

Pap János 31 évesen lett Békéscsaba polgármestere, 47 évesen elvesztette pozícióját, és most, 65 évesen a DK, az MSZP, a Párbeszéd és a Nép Pártján színeiben újra elindul a választáson.

„Az SZDSZ akkor már magán sem tudott segíteni, nemhogy nekem – idézte fel Pap a választás elvesztését. – A szociknál akkoriban gördülékenyebben mentek az ilyen dolgok.”

Pap János leköszön
photo_camera Pap János leköszön Forrás: Arcanum / Békés Megyei Hírlap 2006 október 11.

De hogyan lesz valaki SZDSZ-es Békéscsabán? „A fele se igaz annak, amit az SZDSZ-ről írtak a központi újságok, egyáltalán nem csak a belpesti értelmiség pártja volt. Vállalkozók, értelmiségiek jelentős része csatlakozott hozzánk Békéscsabán. Szabadság, demokrácia, következetesség, ezek jellemeztek minket – mondta. – Lehet, hogy a bajszom miatt, de annak ellenére, hogy SZDSZ-es voltam, az MDF-esek körében elég nagy volt a megbecsültségem. Belőlük lettek a mai idősebb fideszesek. Négyszemközt barátságosak, érzik, hogy a mostani lekezelő, mindenkit kiosztó NER-es stílus más, mint az a demokrácia, mint amit mi elképzeltünk, és 1990 után meg is valósítottunk.”

A Csorváson felnövő, a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karát elvégző Pap János úgy vezette négy cikluson át a várost, hogy csak 1990-es megválasztása előtt négy évvel költözött Békéscsabára.

Nem Gyurcsányra haragszik, hanem a szivárogtatókra

Pap egyike volt azoknak a polgármestereknek, akik Gyurcsány Ferenc őszödi beszédének nyilvánosságra kerülése után alig két héttel tartott önkormányzati választáson váratlanul vesztették el pozíciójukat. Még akkor is, ha a bukása után a helyi lapban azt nyilatkozta: „A szocialisták annyira le akartak váltani, hogy állandóan azt sulykolták a lakosságba, hogy elfáradtam.”

Pap János standol
photo_camera Pap János standol Fotó: Változtass Békéscsaba - Pap János ellenzéki polgármesterjelölt és csapata Facebook-oldala

Most azt mondja, hogy az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése után sem volt benne félelem, nem érezte úgy, hogy 16 év után elveszítheti a polgármesteri székét. „Később derült ki számomra, hogy a szocialisták egy része, akik korábban támogattak, nem mellettem kampányoltak, hanem a fideszes jelölttel barátkoztak” – mondta.

Gyurcsány Ferenccel nem találkozott a mostani jelölési folyamatban, de amúgy sem neheztel rá. A beszéd szerinte pont a régi, osztogatós reflexeket próbálta letörni. Ha neheztel valakire, akkor azokra, akik kiszivárogtatták ezt a felvételt.

Sorra rúgták ki mindenhonnan

Mai szemmel talán furcsa, de Papnak a 16 évnyi polgármesteri állása után sürgősen munkát kellett találnia, mivel négy gyermekéről kellett gondoskodnia. „Köszönöm a Jóistennek, hogy a négy gyermekemet sikerült felnevelni, kölcsönök nélkül diplomához juttatni, ha házat, birtokot, kocsit nem is tudtam nekik adni. Mindenért meg kellett dolgozni.”

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.