Izraeli tüntetők blokkolták a Gázába tartó, segélyszállító teherautókat

külföld
május 14., 14:47

Izraeli jobboldali tüntetők hétfőn blokkolták a Gázába tartó segélyszállító teherautókat, élelmiszercsomagokat dobáltak az útra, és gabonás zsákokat téptek fel a megszállt Ciszjordániában.

Szétszaggatott humanitárius segélyszállítmányokat az úton a Tarkumija katonai ellenőrzőpont közelében, a ciszjordániai Hebronban 2024. május 13-án.
photo_camera Szétszaggatott humanitárius segélyszállítmányokat az úton a Tarkumija katonai ellenőrzőpont közelében, a ciszjordániai Hebronban 2024. május 13-án. Fotó: Ibrahim Hamad/Anadolu via AFP

A teherautók, amiket a Hebrontól nyugatra fekvő Tarkumija ellenőrzőpontnál támadtak meg, Jordániából érkeztek, és a Gázai övezetbe tartottak, ahol az embereknek nagy szükségük van humanitárius segélyre.

A Fehér Ház elítélte a támadást, és „teljesen felháborítónak” nevezte a segélykonvojok „kifosztását”.

A tüntetés mögött álló csoport azt mondta, az izraeli túszok folyamatos gázai fogva tartása ellen demonstráltak.

A felvételeken látható, amint a tüntetők a teherautókról a földre borítják a dobozokat, és miután leestek, megtapossák őket.

link Forrás

Néhány videón látszott, hogy később, az este folyamán járműveket gyújtottak fel.

Az izraeli média beszámolói szerint a Cav 9 aktivista csoport volt felelős a tüntetés megszervezéséért. A jobboldali csoport arra törekszik, hogy leállítsa a humanitárius segélyszállítmányokat a Gázai övezetbe, amíg ott izraeli túszokat tartanak fogva.

Egy tüntető az AFP hírügynökségnek azt mondta, hétfőn azért volt az ellenőrzőpontnál, mert hallotta, hogy a segélyszállító teherautók „a Hamász kezére kerülnek, akik megpróbálnak megölni más katonákat és más izraeli állampolgárokat”. A 33 éves Hana Giat azt mondta, „semmilyen élelmiszer nem mehet Gázába”, amíg az izraeli túszokat „egészségesen és élve” vissza nem viszik.

A Jerusalem Post idézte, hogy a Cav 9 elutasította a tüntetők egyes akcióit, mondván, „olyan tetteket követtek el ma, amik nincsenek összhangban mozgalmunk értékeivel”, de „a teherautók blokkolása hatékony és gyakorlatias lépés, amellyel azt kiáltjuk, hogy »addig nem megy át segély, amíg az utolsó túsz is vissza nem tér«”.

A tüntetésen négy tüntetőt, köztük egy fiatalkorút letartóztattak az ügyvédjeik nyilatkozata szerint.

Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó szerint a tüntetők viselkedése „teljesen elfogadhatatlan”, és a Fehér Ház „az izraeli kormány legmagasabb szintjén” fejezi ki aggodalmát.

A humanitárius helyzet a Gázai övezetben (a segélyszállító teherautók célállomásán) a nemzetközi közösségben sokakat komoly aggodalommal tölt el. Az ENSZ Világélelmezési Programja arra figyelmeztetett, hogy a Gázai övezet északi részén élő palesztinok „teljes éhínséget” tapasztalnak.

Délen, ahol a legtöbb a palesztin menekült, a humanitárius helyzet romlott, miután Izrael hadműveletet indított Rafah keleti részén, és lezárta a segélyek Egyiptomon keresztül történő bejutási pontját.

A segélyszervezetek szerint az ellátmányok eljuttatása egy másik déli átkelőn, Kerem Salomon keresztül is rendkívül nehéz az ottani biztonsági helyzet miatt.

Izrael régóta fenntartja, hogy elkötelezett a humanitárius segélyek Gázába és Gázán belülre történő szállításának megkönnyítése mellett, és azzal vádolja a Hamászt, hogy ellopja a civileknek szánt segélyeket.

Az incidens ugyanazon a napon történt, amikor az ENSZ egyik munkatársa meghalt, egy másik pedig megsérült, miközben egy gázai kórházba utaztak.

A hétfői incidens egybeesett Izrael emléknapjával, amikor az ország megállt, hogy lerója kegyeletét azok előtt, akik életüket vesztették a háborúban és a terrorizmusban.

Az izraeli védelmi minisztérium közlése szerint a biztonsági erők 826 emberének neve került fel az ország idei elesettjeinek listájára, a terrortámadások 834 áldozata mellett. Szinte mind az október 7-i Hamász-támadások és az azt követő gázai háború áldozatai voltak.

Izrael ősszel indított háborút a Gázai övezet ellen, hogy megsemmisítse a Hamászt, válaszul a csoport dél-izraeli támadására, amiben 1200 embert megöltek, 252 embert pedig túszul ejtettek. A terület Hamász vezette egészségügyi minisztériuma szerint azóta több mint 35 090 ember halt meg Gázában.

Míg az izraeli offenzíva a Gázai övezetre összpontosított, a háború kezdete óta fokozódott a feszültség az izraeli telepesek és a ciszjordániai palesztinok között. A Peace Now településfigyelő szervezet szerint kb. 700 ezer izraeli él 160 településen 2,7 millió palesztin mellett a megszállt Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben. A nemzetközi közösség illegálisnak tekinti a telepeket, de Izrael ezt vitatja. (BBC)

Kiemelt videóink