Belügyminisztérium: Továbbra is közfeladatot ellátó személyek a pedagógusok

oktatás
május 15., 14:02

Továbbra is közfeladatot ellátó személyek a pedagógusok, így az ellenük elkövetett bűncselekmények kiemelten büntetendők, közölte a Belügyminisztérium szerdán az MTI-vel.

Szerda reggel a Népszava írta meg egy bírósági körlevél alapján, hogy jogalkalmazási problémák voltak a pedagógusokat érintő bírósági ügyekben, ugyanis a státusztörvény miatt az iskolai alkalmazottakat már nem lehet közfeladatot ellátó személyeknek tekinteni.

A Belügyminisztérium azt írta, hogy a megjelent sajtóhírekkel ellentétben a pedagógusok és a nevelő- és oktatómunkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottak továbbra is közfeladatot ellátó személyek. Az ellenük elkövetett bűncselekmények megítélésénél - ha megállapítható az összefüggésük a közfeladat ellátásával - a pedagógusokat a büntető törvénykönyv közfeladatot ellátóként sorolja fel.

Habár idén január 1-jétől a köznevelési törvényből ideiglenesen kikerült egy bekezdés, a pedagógusok mint e feladatokat ellátók nem vesztették el közfeladatot ellátó minőségüket, a köznevelési törvény és a büntető törvénykönyv közötti szabályozási koherencia továbbra is fennállt, emelték ki.

Hozzátették, hogy a felmerülő esetleges jogalkalmazási nehézségek megelőzéséért, a folyamatos és egységes joggyakorlat biztosításáért a jogalkotó május 11-től hatályosan úgy módosította a köznevelési törvényt, hogy a pedagógusok és a nevelést és oktatást segítő munkakört betöltők közfeladatot ellátó személy minőségéről szóló rendelkezés újra szó szerint szerepel a köznevelési törvény szabályai között.