Többórás műtétet hajtottak végre Ficón, akit három golyó talált el

külföld
május 15., 18:07

Véget ért Robert Fico műtéte, az életmentő beavatkozás 3 óra 40 percig tartott, közölte a TA3 hírtelevízió. A csatorna információi szerint a szlovák miniszterelnök jelenleg mélyaltatásban van, és marad is a következő órákban biztosan. Sok vért vesztett, három golyó találta el: egy a mellkasán, egy a kezén, egy pedig a hasán. Az orvosok minden tőlük telhetőt megtettek, Fico szervezetén múlhat, hogy sikerül-e felépülnie. Erről beszélt a védelmi miniszter is azon a sajtótájékoztatón, amit este nyolc óra után tartottak a besztercebányai Roosevelt kórházban.

Robert Ficót életveszélyes állapotban szállították kórházba, állapota jelenleg is rendkívül súlyos,

mondta Robert Kaliňák. Hozzátette: „úgy gondoljuk, hogy elég erős lesz ahhoz, hogy felépüljön a sérüléseiből.”

Este tíz után Tomas Taraba szlovák miniszterelnök-helyettes arról beszélt a BBC-nek, hogy Fico már nincs közvetlen életveszélyben, jól sikerült a műtét. Úgy gondolja, hogy a miniszterelnök életben fog maradni. Később a Dennik N is azt írta, hogy a miniszterelnök átesett a műtéten, és eszméleténél van, utóbbit nem erősítették meg.

Politikai indíttatású támadás történt, megvalósítását nem sokkal az áprilisi államfőválasztás előtt döntötte el a merénylő,

közölte a belügyminiszter. Matúš Šutaj Eštok arra kérte a szlovák lakosságot, hogy pártoldaltól függetlenül vessenek véget a gyűlöletkeltésnek.

„Polgárháború küszöbén állunk, a merénylet erre a bizonyíték,”

- mondta. Hozzátette: megerősítik egyes médiumok, politikai szervezetek, kormányzati intézmények és a képviselők védelmét.

photo_camera Fotó: -/AFP

Robert Ficóra a kihelyezett kormányülést követően lőtt rá egy 71 éves férfi Nyitrabányán szerda délután. A merényletről készült felvételek szerint Juraj Cintula a tömegbe vegyülve várt a kormányfőre, majd fegyvert rántott és ötször tüzelt. Ficót életveszélyes állapotba előbb a városi kórházba, majd mentőhelikopterrel Besztercebányára szállították. Támadóját, akinek korábban több kötete is megjelent, és jelenleg is az írószövetség tagja, a testőrök leteperték, később a rendőrök őrizetbe vették. Fia szerint legálisan tartott fegyvert, korábban egy biztonsági cégnél dolgozott.