Ausztrália és Új-Zéland megkezdheti az Új-Kaledónián rekedt turisták evakuálását

külföld
május 21., 06:55

Ausztrália és Új-Zéland megkezdheti az Új-Kaledónián rekedt turisták evakuálását, miután a csendes-óceáni szigetet a polgárháború szélére sodorta az őslakos kanak és a francia lakosság összecsapása. A szigeten rekedt külföldiek kijárási tilalomról, leégett üzletekről, lövöldöző és gyújtogató civilekről, gyógyszer- és élelmiszerhiányról és fosztogatásról számolnak be.

Interjúnk az Új-Kaledónián rekedt két magyarral, akikről a párizsi magyar nagykövetség hiába tud napok óta, eddig érdemben nem tudtak segíteni.

A vasárnapig már hat halálos áldozatot követelő tiltakozásokat az váltotta ki, hogy egy friss párizsi alkotmánymódosítás szerint a szavazati jogot a szigeten több mint tíz éve élő francia állampolgárokra is kiterjesztenék - a döntés ellenzői szerint ezzel is az őslakos kanakokat akarják háttérbe szorítani.

Égő busz új-kaledóniai zászlóval. Egészen 2010-ig hivatalosan csak a francia zászló volt használatban a szigeten.
photo_camera Égő busz új-kaledóniai zászlóval. Egészen 2010-ig hivatalosan csak a francia zászló volt használatban a szigeten. Fotó: DELPHINE MAYEUR/AFP

Más hírek szerint Azerbajdzsán lehet a kanak szeparatisták felbújtója, miután a francia kormány az örmények oldalára állt az azeri-örmény konfliktusban.

Ausztrália kedden háromszáz, Új-Zéland ötven segélykérő állampolgárát evakuálhatja a szigetről, de Penny Wong ausztrál külügyminiszter szerint a más országokból érkező turisták is számíthatnak segítségre. A repülőtér még kedden is zárva marad a kereskedelmi járatok előtt, az újranyitás időpontjáról legkorábban csütörtökön dönthetnek.

A tiltakozások miatt már több mint kétszáz ember van letartóztatásban. Franciaország jelenleg is fokozza a hadsereg és a rendőrség jelenlétét a szigeten.

(BBC)

Kiemelt videóink