Letartóztatták K. Edét, akit korábban ártatlanul ítéltek el

bűnügy
május 21., 17:08

A Budai Központi Kerületi Bíróság május 19-én egy hónapra elrendelte egy férfi letartóztatását, lőfegyver engedély nélküli megszerzése, illetve tartása miatt. A terhelt ismeretlen körülmények között megszerzett egy flobert lőfegyvert, amelyet egy rendőri intézkedés során találtak meg - derül ki a Fővárosi Törvényszék közleményéből.

Bár a közlemény gondosan kerül minden konkrétumot, feltételezhető, hogy arról a letartóztatás elrendelése előtt két nappal történt esetről van szó, amelyről azt írta a rendőrség: „egy folyamatban lévő büntetőeljárásban elfogott egy 48 éves budapesti férfit, akit előállítását követően lőfegyverrel vagy lőszerrel visszaélés miatt gyanúsítottként hallgatott ki, majd bűnügyi őrizetbe vette, és kezdeményezte letartóztatását”. Mindkét közleményben szerepel, hogy az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodája nyomoz, azon belül is a Szervezett Bűnözés Elleni Főosztály Kiemelt Bűnözői Csoportok Elleni Osztálya.

A törvényszéki közlemény még azt is tudatja, hogy „a gyanúsított korábban négy alkalommal állt már bíróság előtt személy elleni erőszakos, illetve vagyon elleni bűncselekmények miatt. A nyomozás eddigi adataira, valamint a gyanúsított többszörösen büntetett előéletére figyelemmel, a bíróság a bűnismétlés veszélyét is megállapította.”

Az ügyben látványosan jól értesült Blikk szerint a férfi, akinél a fegyvert találták, nem más, mint K. Ede, akit az egyik legsúlyosabb magyarországi bűncselekmény, a móri bankrablás és gyilkosság miatt ítéltek el - ártatlanul. A bíróság 2009. november 6-án felmentette a férfit, aki azonban egyéb súlyos bűncselekmények miatt 18 évet ült, és 2020. június 1-jén szabadult.

A Blikk információi szerint K. Ede „néhány hete jött haza Portugáliából, rövidesen pedig munkavégzés miatt már egy másik országba ment volna tovább. Svájcba készültek a barátnőjével, ahol a tervük szerint egy bárt nyitottak volna.” Ez a törvényszéki közleményben az alábbi formában szerepel: „A bíróság megállapítása szerint a terhelt a bejelentett lakóhelyén nem tartózkodik – elmondása szerint hosszabb ideje külföldön dolgozik és jövőjét is másik országban tervezi. Esetében egy meghatározott helyhez való szorosabb kötődést biztosító családi és egzisztenciális körülmény nem tárható fel. Mindezeket és a terhére rótt bűncselekmény jelentős tárgyi súlyát, valamint a kiszabható büntetés mértékét figyelembe véve a bíróság a gyanúsított vonatkozásában megállapította a szökés, elrejtőzés veszélyét.”

A lőfegyver engedély nélküli megszerzése, illetve tartása 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. K. Ede ügyvédje a Blikknek úgy érvelt, hogy „egy flobert pisztolyról van szó, aminek a tartása korábban még nem volt minden esetben büntetendő. Utalások vannak arra az egyik homályos tartalmú rendőrségi jelentésben, hogy a fegyvert összekapcsolták egy meg nem valósult betöréssel. A jelentésben szerepel egy másik név, akivel állítólag Ede tervezte a betörést, de – a feljegyzés súlyát jól mutatja, hogy – őt csak tanúként hallgatták meg. Más gyanúsítottja tudtommal nincs az ügynek”.

Az ügyészség a szökés, elrejtőzés, a bizonyítás megnehezítésének, valamint a bűnismétlésnek a veszélye miatt indítványozta a gyanúsított letartóztatását. Ennél enyhébb kényszerintézkedés elrendelésére a bíróság nem látott lehetőséget, a végzés végleges.

Kiemelt videóink