Több mint háromszázmillió eurós bírságot kapott a Milkát, Oreót és Tobleronét gyártó cég

gazdaság
május 23., 12:50

Több mint háromszázmillió eurós büntetést szabott ki az Európai Bizottság a csokoládé-, keksz- és kávétermékeket gyártó Mondelezre a versenyszabályok megsértése miatt.

A bizottság szerint az amerikai édességipari cég bizonyos termékeket olcsóbban értékesített egyes országokban, mint máshol - ez az úgynevezett párhuzamos kereskedelem -, a csomagolások nyelvezetével pedig közvetve növelhették az árakat vagy csökkenthették a választékot. A Financial Times áprilisban írta meg, hogy a Mondelez akadályozhatta a termékeinek szabad kereskedelmét az uniós tagállamok között: a cég akkorra már közel 340 millió eurót tett félre egy lehetséges uniós bírság fedezésére.

photo_camera Fotó: OLIVIER MORIN/AFP

A Côte d'Or, a Milka, az Oreo, a Toblerone és a TUC gyártója végül 337,5 millió eurós bírságot kapott, mert a határozat szerint huszonkét versenyellenes megállapodásban vett részt az elmúlt években, akadályozta és torzította a versenyt és visszaélt a versenyfölényével - ami a jelenlegi magas inflációs időszakban különösen káros lehet a fogyasztókra. Ezeket egyébként az EUMSz. 101-es és 102-es cikkei garantálják.

A Mondeleznek Magyarországon két gyára is volt korábban, Győrben és Székesfehérváron - előbbiben gyártották a Negrót és a Halls cukorkát. A győri üzem eladása után a fehérvári gyárban készült a régóta megtévesztő nevű Győri édes, az Albert, a Háztartási keksz, a Pilóta, a Vaníliás karika, a TUC-, a LU- és a Ritz-kekszek, valamint a cseh piacra átvándorolt Disko és Zlate keksz.

(Business Insider)