Új ötlet jött a kormánytól a csilliárdokért beszerzett lélegeztetőgépek használatára

belföld
május 28., 08:26

Mi lesz a sorsa annak a 12 ezer lélegeztetőgépnek, amit a koronavírus-járvány első hullámában a kormány sebtében, óriási összegért beszerzett? – kérdezte még áprilisban Szabó Tímea, a Párbeszéd parlamenti képviselője egy bizottsági ülésen Takács Péter egészségügyért felelős államtitkárt. A gépek egy részét a kormány azóta külföldre adományozta, néhány száz darabot megpróbált eladni – a darabonként 10 millióért vett gépek még 13 ezer forintért sem kellettek senkinek –, a túlnyomó többségüket viszont máig kibontatlanul raktárakban őrzik.

12 ezer bontatlan lélegeztetőgép egy raktárban
photo_camera 12 ezer bontatlan lélegeztetőgép egy raktárban Fotó: Szabó Tímea/Facebook

Az államtitkár a 24.hu cikke szerint azt mondta, hogy ezeknek a gépeknek egy része „kisebb tudásszintű”, non-invazív légzéstámogatásra alkalmas berendezés, amik használatára külön terve van a kormánynak: a Bay Zoltán Kutatóintézet bevonásával azt vizsgálják, hogyan tudják átalakítani úgy, hogy alvási apnoés betegeknek lehessen odaadni (nagyjából 77 ezren küzdenek ezzel a problémával Magyarországon).

Az ülésen az államtitkár elismerte: a „járványügyi helyzet” nem indokolja azt, hogy ekkora számban tartsanak raktárkészleten lélegeztetőgépeket. Hogy mekkora is ez a szám, az viszont nem derült ki – mondjuk azóta tudjuk, hogy 5 darabbal már kevesebb, ennyit sikerült Ukrajnának adni „a szolidaritás jegyében” –, Révész János, az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) vezetője ugyanis csak annyit mondott, hogy az OKFŐ jelenleg 26 raktári telephelyet működtet, közülük az egyik a gödöllői, ahol lélegeztetőgépeket tárolnak.

A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. célja a honlapja szerint a „hazai vállalatok versenyképességének és hatékonyságának növelése sikeres innováció és technológiatranszfer révén, szoros együttműködésben vezető hazai és külföldi partnerintézményekkel”. Arról is írnak, hogy együttműködnek „az állami, az akadémiai szféra, a felsőoktatás intézményeivel és azok kutatási központjaival”, az együttműködés egyik kézzelfogható jele egyébként, hogy a kutatóintézet ügyvezető igazgatója, Schmidt Balázs 2022 júniusa óta a kulturális és innovációs tárca miniszteri tanácsadója.

Kiemelt videóink