Még ajánlat sem érkezett a darabonként 10,76 millióért vett, végül már 13 ezerért árult lélegeztetőgépekre

gazdaság
február 27., 15:28

Eredménytelenül zárult a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar oldalán zajló elektronikus licit, amiben két tételben, összesen 749 hordozható lélegeztetőgépet bocsátottak árverésre – írta meg a 24.

photo_camera Forrás: Magyar Bírósági Végrehajtói Kar

A lelégeztetőgépek beszerzésére a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól a világjárvány idején az eredetileg optikai eszközökkel foglalkozó TMT Technics Kft. kapott megbízást.

Az árverést megelőző végrehajtási eljárást a KKM kezdeményezte, hogy így szerezze vissza a cégnek közbeszerzési eljárással kifizetett kb. 4 milliárd forint előleg egy részét.

Az Aeonmed Shangrila 510S hordozható lélegeztetőgépből tavaly december 28. és 2024. február 26. közt összesen 749 példányt próbáltak elárverezni több szakaszban. A hétfőn 20 órakor zárult licit volt a negyedik, utolsó szakasz. A licitnapló üres, vagyis a hordozható lélegeztetőgépekre még ajánlat sem érkezett.

12 ezer bontatlan lélegeztetőgép egy raktárban
photo_camera 12 ezer bontatlan lélegeztetőgép egy raktárban Fotó: Szabó Tímea/Facebook

A kínai lélegeztetőgépeket eredetileg darabonként 10 760 000 forintért vette a KKM.

Az előző árverési körökben előbb darabonként 975 ezer, majd darabonként 650 ezer, aztán már csak 325 ezer forintért árulták, a legutolsó körben pedig darabonként csak 13 ezerért lehetett volna megvenni a gépeket.

A most licitre bocsátott 749 lélegeztetőgépet összesen 8 060 738 000 forintért vette az állam, most pedig meg lehetett volna venni az összeset 9,7 millió forintért.

A 24 felidézte, hogy a kormány a járvány alatt 300 milliárd forintot költött lélegeztetőgépek beszerzésére. A TMT Technics Kft. 1208 lélegeztetőről állapodott meg a külüggyel, összesen 13 milliárd forintért, míg a maláj GR Technologiestől 6258 darabot vett 176 milliárdért. A gyanús biznisz iratait ledarálhatta a KKM.

A gépek nagy részét nem használták, a kormány vagy külföldre ajándékozta azokat, vagy raktárban tárolja őket. A TMT Technics Kft. által beszerzett Aeonmed Shangrila gépei – amik vámkezelésen sem estek át – egy ceglédi raktárban állnak. A KKM már azt sem árulja el, hány lélegeztetőgép porosodik a raktárakban.