Már azt sem árulja el a Külügyminisztérium, hogy hány lélegeztetőgép porosodik a raktárakban

POLITIKA
január 19., 19:03

Titkolja a Külügyminisztérium, hogy összesen hány, a Covid alatt beszerzett lélegeztetőgép áll a raktárakban. A Momentum elnöke 12 kérdést intézett a tárcához, Gelencsér Ferenc többek közt arra szeretett volna választ kapni, hogy

  • összesen hány darab, a minisztérium által beszerzett lélegeztetőgép porosodik raktárakban?
  • Mennyibe kerül a tárolásuk havonta?

A 12 kérdésre 0 válasz kapott.

Magyar Levente, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára egyetlen mondattal letudta a válaszadást:

“A kormány elsődleges feladata a járvány elleni védekezés volt, ezért a legrosszabb forgatókönyvekre is fel kellett készülni, hogy egyetlen magyar ember se veszítse el az életet eszközhiány miatt.”

photo_camera Fotó: Szabó Tímea/Facebook

Szabó Tímea, a Párbeszéd képviselője október végén jutott be egy gödöllői raktárba, ahol több mint 12 ezer darab lélegeztetőgépet tárolnak. A bontatlan eszközök tárolása havi bruttó 82,5 millió forintba kerül.

2020 tavaszán a Külgazdasági és Külügyminisztérium összesen 300 milliárd forintért vásárolt lélegeztetőgépeket: 16 ezer darab érkezett Kínából, többek között maláj, kínai, magyar és szlovák hátterű cégeken keresztül. Az, hogy nagy üzlet volt a kínai gépek értékesítése, jól mutatja, hogy az a maláj férfi, aki 6258 lélegeztetőgépet szállított a magyar kormánynak, vett egy magánrepülőt és egy luxusjachtot. A beszerzett 16 ezer eszköz továbbra is raktárban áll, eladni nem sikerült őket, és nyoma sem maradt a lélegeztetőgép-beszerzés legnagyobb hazai nyertesének.