Így néz ki 12 ezer bontatlanul raktárban tárolt lélegeztetőgép

Egészségügy
2023 október 30., 16:25

„Itt vagyunk Gödöllőn, a lélegeztetőgép-raktárban, ahol jelenleg 12 ezer(!) lélegeztető áll bontatlanul azért, mert Szijjártó Péter a Covid alatt egy totál korrupt beszerzésen keresztül elherdált több mint 300 milliárd forintot az adófizetők pénzéből. A lélegeztetőknek csak az itteni tárolása, azaz a raktárbérlés havonta(!) bruttó 82,5 millió forintba kerül” – írja a Párbeszéd frakcióvezetője, fotókat mutatva a raktárról, ahol a járvány alatt beszerzett gépeket tárolják.

link Forrás

„Az OKFÖ itteni tájékoztatása szerint itt, Gödöllőn (ahova most először jutottunk be a Covid óta) pontosan 7414 db invazív és 4731 db nem invazív (horkolásproblémákat segítő) lélegeztető porosodik raktáron, amelyeket valószínűleg már soha nem fognak tudni használni. Eladni nem tudják, ennyi gépre meg nincs szükségük a kórházaknak, ráadásul személyzet sincs, amely ennyi gépet kezelni tudna” – írja Szabó Tímea, aki szerint „el fog egyszer jönni az idő, amikor Szijjártó és baráti köre elszámolnak majd ezzel is”.

2020 tavaszán a Külgazdasági és Külügyminisztérium összesen 300 milliárd forintért vásárolt lélegeztetőgépeket: 16 ezer darab érkezett Kínából, többek között maláj, kínai, magyar és szlovák hátterű cégeken keresztül. Az, hogy nagy üzlet volt a kínai gépek értékesítése, jól mutatja, hogy az a maláj férfi, aki 6258 lélegeztetőgépet szállított a magyar kormánynak, vett egy magánrepülőt és egy luxusjachtot. A beszerzett 16 ezer eszköz továbbra is raktárban áll, eladni nem sikerült őket, és nyoma sem maradt a lélegeztetőgép-beszerzés legnagyobb hazai nyertesének.

Szeptemberben a fideszes képviselők és Pintér Sándor sem mentek el a lélegeztetőgépekről szóló ülésre, a kormány válasz helyett baloldalazott. A bizniszből ismert 100 milliárdos vállalat, a Geneplanet beszerzései Szlovéniában korrupciós botrányt robbantottak ki.