Feltették a kérdést a Belügyminisztériumnak, hogy ki a felelős a 17 ezer eladatlan lélegeztetőgépért, amire meg is jött Rétvári válasza: baloldal

Egészségügy
2023 szeptember 18., 14:18

Kérdést kapott a Belügyminisztérium arról, hogy a Transparency International közel kétéves pereskedéssel derítette ki, hogy

a kormány egyetlenegy darabot sem adott el a koronavírus-járvány alatt 300 milliárd forintból megvásárolt 17 ezer darab lélegeztetőgép közül.

A TI kutatásából az is kiderült, hogy nemcsak eddig nem sikerült egyetlen egyet sem eladni a felesleges lélegezőgépek közül, de nincs is ilyen terv.

Az nagyon hamar világossá vált, hogy teljesen feleslegesen vett ilyen nagy számban lélegeztetőgépeket a kormány, furcsa körülmények között, még furcsább beszállítók bevonásával. (Hasonló ügyeknek elég komoly következménye lett Boszniában.) A koronavírus járvány legnehezebb időszakában sem kellett megbontani a leszállított eszközök döntő részét, nem is lett volna elég szakember ennyi készülék működtetéséhez.

A 300 milliárd forintos kiadással járó anyagi veszteség csökkentéséért viszont nem törte magát senki.

Vadai Ágnes DK-s képviselő tett fel írásbeli kérdést, amiben arról érdeklődik: Ki a felelős a 17 ezer darab lélegeztetőkészülék értékesítési kudarcáért?

Rétvári Bence államtitkár pedig meg is nevezte a felelőst:

a baloldal.

„A kormány mindent megtesz az állampolgárok egészségnek megóvásáért, éppen ezért a koronavírus-járvány elleni védekezéshez szükséges eszközök beszerzésére kiemelt figyelmet fordított. Nem volt kétséges, hogy ha a magyar emberek élete és egészsége a tét, akkor minden követ megmozgatunk, minden forrást előteremtünk.

A baloldal politikai stratégiája ezzel szemben az volt, hogy a járvány elhúzódjon, több legyen a beteg, ezért mindent elkövettek azért, hogy az eredményes védekezést akadályozzák. Önök a járvány alatt kevesellték a lélegeztetőgépek számát, a járvány után sokallták”

- írta Rétvári.

A kínai lélegeztetőkről szeptember elején az Országgyűlés népjóléti bizottságában is kérdezték volna Pintér Sándort, de sem a belügyminiszter, sem a fideszes képviselők nem mentek el az ülésre.