Túlárazva vett lélegeztetőgépeket, négy év börtönt kapott a miniszterelnök Bosznia-Hercegovinában

külföld
2023 április 05., 12:22

Négy év letöltendő börtönre ítélték első fokon Fadil Novalicot, Bosznia-Hercegovina többségében bosnyákok és horvátok lakta országrészének, a Bosznia-hercegovinai Föderációnak a miniszterelnökét és társait,

mert a koronavírus-járvány ideje alatt gyanúsan magas összegekért vásároltak kínai lélegeztetőgépeket,

írja az MTI. Az ítélet szerint a kormányfő alá tartozó polgári védelmi igazgatóság egy gyümölcsfeldolgozó cégtől rendelt lélegeztetőgépeket mintegy ötmillió euró értékben. Novalicot hivatali visszaélés vádjában találták bűnösnek, míg Fikret Hodzicnak, a gyümölcsfeldolgozó vállalat vezetőjének öt évet, Fahrudin Solaknak, a polgári védelmi igazgatóság vezetőjének pedig hat évet kell börtönben töltenie csalás és pénzmosás miatt. A nyomozás sajtóinformációk alapján indult, az ügyészség ezt követően megállapította, hogy a vásárolt lélegeztetőgépek a koronavírussal fertőzöttek legalapvetőbb ellátásának biztosítására sem alkalmasak.

photo_camera Fotó: STR/AFP

2020 tavaszán a Szijjártó Péter vezette KKM összesen 300 milliárd forintért vásárolt lélegeztetőgépeket: 16 ezer darab érkezett Kínából, többek között maláj, kínai, magyar és szlovák hátterű cégeken keresztül. Az, hogy nagy üzlet volt a kínai gépek értékesítése, jól mutatja, hogy az a maláj férfi, aki 6258 lélegeztetőgépet szállított a magyar kormánynak, vett egy magánrepülőt és egy luxusjachtot. A beszerzett 16 ezer eszközről legutóbb tavaly decemberben írtunk többek között azt, hogy továbbra is raktárban állnak a járvány alatt 300 milliárdért beszerzett lélegeztetőgépek, eladni sem sikerült őket, és hogy nyoma sem marad a lélegeztetőgép-beszerzés legnagyobb hazai nyertesének.