Azóta is raktárban állnak a járvány alatt 300 milliárdért beszerzett lélegeztetőgépek, eladni sem sikerült őket

közpénz
2022 december 25., 07:27
comments 25

Kihasználatlanság miatt megpróbálták eladni a készletet, de azóta is raktárban áll az a 16 ezer darab kínai lélegeztetőgép, amelyre a koronavírus-járvány alatt több száz milliárdot költött a kormány, számolt be az RTL riportja. Az Átlátszó szerint a tárolás további 400 millió forintba került eddig.

Az RTL híradó kérdésére a Kormányzati Tájékoztatási Központ azt mondta, azért van szükség a járvány idején 300 milliárd forintba kerülő, ám azóta is raktárban álló lélegeztetőgépekre, mert

járványok, háborúk és tömeges migráció évtizede előtt állunk.Az Átlátszóhoz eljutott információk szerint korábban megpróbáltak pénzért is túladni a gépeken, de mivel ez nem sikerült, a kormány több száz gépet ajándékozott Csehországnak, a Felvidékre, Kárpátaljának, a Vajdaságnak, Boszniának, Libanonnak, Jordániának, Kirgizisztánnak, Ugandának, Moldovának és Tunéziának. Ennek ellenére tízezernél több lélegeztetőgép áll továbbra is a bérelt raktárakban, itthon mindössze háromezret osztottak ki.

A lap tavalyi cikke szerint akkor havi 15 millió forintba került a gépek tárolása, amelyre a kormány két céggel, a Waberer’s-Szemerey Logisztika Kft.-vel és a Victoria Ingatlanhasznosító Kft.-vel szerződött, utóbbival 2025-ig. A kínai lélegeztetőgépeket 17 milliárd forintért beszerző cég, a Fourcardinal Tanácsadó Kft. a nyereség kivétele után

meg is szűnt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.