A fideszes képviselők és Pintér Sándor sem mentek el a kínai lélegeztetőgépekről szóló ülésre

parlament
2023 szeptember 07., 14:53

Határozatképtelen volt az Országgyűlés népjóléti bizottságának ülése, amin sem a kínai lélegeztetőgépekről meghallgatni kívánt Pintér Sándor belügyminiszter, sem a kormánypárti képviselők nem jelentek meg – közölte Varga Zoltán, a bizottság DK-s elnöke.

A Demokratikus Koalíció parlamenti képviselője szerint az ülésen számot kellett volna adni arról, hogy három év után felelősségre vonnak-e valakit a 300 milliárd forintért megvett és azóta is talán raktárakban porosodó, használhatatlan kínai lélegeztetőgépekért.

Orbán Viktor miniszterelnök megtekint egy kórházi eszközt 2020 áprilisában
photo_camera Orbán Viktor miniszterelnök megtekint egy kórházi eszközt 2020 áprilisában Forrás: Orbán Viktor/Facebook

A DK szerint a kormány duplán okozott kárt az adófizetőknek a kínai lélegeztetőgépekkel: először túlárazva szerezték be azokat, majd fizettek az egyszer sem használt gépek tárolásáért is.

Abból a 300 milliárd forintból, amit a „fideszes csókosoknak” fizettek ki a kínai lélegeztetőgépekért, „az orbáni inflációtól szenvedő” magyarok bérére és nyugdíjára lehetett volna költeni, megkaphatták volna a méltatlanul alulfizetett tanárok, tűzoltók, szociális és egészségügyi dolgozók, vagy „a lassan a puszta túlélésért küzdő nyugdíjasok” – mondta Varga Zoltán.

A Fidesz-KDNP korábban is lehetetlenítette már el a népjóléti bizottság ülését, de rendszeresen szabotálja a számára potenciálisan kínos bizottsági munkát, a nemzetbiztonsági bizottság üléseit többször kihagyta, ott ugyanis az állítólagos Soros-veszélyről hallgatták volna meg a szerveket.