A Fidesz-KDNP bojkottja miatt a népjóléti bizottság nem kaphat tájékoztatást a járványkezelésről

parlament
2020 november 08., 12:55

A Fidesz és a KDNP parlamenti képviselői mindaddig nem vesznek részt az Országgyűlés népjólét bizottságának járványügyi napirendjein, ameddig a „kamuvideós” Korózs Lajos nem kér bocsánatot és nem távozik a testület éléről – közölte vasárnap Nacsa Lőrinc KDNP-s országgyűlési képviselő az MTI-hez eljuttatott videós nyilatkozatában. Nacsa szerint a baloldal eddig szinte folyamatosan támadta, vagy hátráltatta a járvány elleni védekezést.

„Álhíreket találnak ki és terjesztenek, sőt még egy kamuvideót is készítettek egy álmentőssel és számtalan hazugsággal, amelynek célja a magyar egészségügy lejáratása volt” – mondta.

Nacsa Lőrinc felháborítónak nevezte, hogy „ennek egyik főszereplője, a szocialista Korózs Lajos máig nem kért bocsánatot és nem távozott a járványüggyel is foglalkozó népjóléti bizottság éléről”. „Akitől egy világjárvány kellős közepén mindössze annyi telik, hogy kamuvideót rendel és gyárt”, szerintük méltatlan arra, hogy a járvány elleni védekezés legfontosabb lépéseiről meghallgatást irányítson – mondta Nacsa.

Amíg nincs semmilyen következménye a „baloldali botránynak”, a Fidesz és a KDNP képviselői távolmaradásukkal fogják megakadályozni, hogy „kamuvideós Korózs járványügyi beszámolót vezessen” – mondta Nacsa. „Mi akár már holnap készek vagyunk meghallgatni az operatív törzset, ez most már csak a baloldalon és Korózs Lajoson múlik” – mondta.

Nacsa Lőrinc, a KDNP képviselője napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. szeptember 28-án.
photo_camera Nacsa Lőrinc, a KDNP képviselője napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. szeptember 28-án. Fotó: Bruzák Noémi/MTI/MTVA

Kedden a Fidesz-KDNP nem ment el a népjóléti bizottság ülésére, így nem lehetett kérdezni a járvány elleni védekezésről. Selmeczi Gabriella fideszes bizottsági alelnök a kormánypárti képviselők egyéb kötelezettségeire hivatkozva levélben kérte, hogy a tanácskozást a jövő héten tartsák meg. Később a távolmaradásuk okaként Korózs személyét nevezték meg.

Korózs azt mondta, azért kezdeményezte a koronavírus-járvány témájában a bizottsági ülést, mert szerinte a jelenlegi járványhelyzetben a magyar társadalomnak hitelt érdemlő tájékoztatásra van szüksége, az „kevés, amit naponta a sajtón keresztül tudomásunkra hoznak”. Azt mondta, a kormánypárti képviselőktől „csak azt lehet hallani”, hogy az ellenzék nem támogatja a kormány járványügyi intézkedéseit. Korózs szerint a kormánypárti képviselők a saját szavazótáboruknak tartoznak magyarázattal.

Korózs Lajos, az MSZP képviselője szólal fel napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. május 5-én.
photo_camera Korózs Lajos, az MSZP képviselője szólal fel napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. május 5-én. Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

A bizottsági ülésen ott volt Müller Cecília országos tisztifőorvos, Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár és Lakatos Tibor dandártábornok, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője is. Szabó Tímea, a Párbeszéd képviselője megpróbált a parlamenti folyosón beszélni Müller Cecíliával, de nem járt sikerrel.

A Fidesz nem először szabotál számára potenciálisan kínos bizottsági munkát: a nemzetbiztonsági bizottság üléseire többször nem mentek el, ott ugyanis az állítólagos Soros-veszélyről hallgatták volna meg a szerveket. (via MTI, címlapkép: Kiss Bence)