A Fidesz-KDNP nem ment el a népjóléti bizottság ülésére, így nem lehetett kérdezni a járvány elleni védekezésről

parlament
2020 november 03., 14:48

Határozatképtelenség miatt berekesztette a testület elnöke az Országgyűlés népjóléti bizottságának keddre összehívott ülését, amin a tervezett napirend szerint a koronavírus-járvány elleni védekezéssel kapcsolatos aktuális kérdésekről esett volna szó az operatív törzs képviselőinek részvételével.

A bizottsági ülésen a Fidesz-KDNP képviselői nem jelentek meg.

Korózs Lajos, a testület MSZP-s elnöke az ülés elején közölte: egy hete tett ajánlást a népjóléti bizottság ülésének napirendjére. Felolvasta Selmeczi Gabriella fideszes bizottsági alelnök levelét, amiben a kormánypárti képviselők egyéb kötelezettségeire hivatkozva azt kérte, a tanácskozást a jövő héten tartsák meg. Korózs Lajos hozzátette: mivel elnökként nem támogatta az ülés elhalasztását, egy újabb levelet kapott kedd délelőtt a kormánypárti képviselőktől, amiben bejelentették a távolmaradásukat.

Selmeczi Gabriella fideszes képviselő az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. november 14-én.
photo_camera Selmeczi Gabriella fideszes képviselő az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. november 14-én. Fotó: Soós Lajos/MTI/MTVA

Korózs Lajos azt mondta, azért kezdeményezte ebben a témában a bizottsági ülést, mert meggyőződése, hogy a jelenlegi járványhelyzetben a magyar társadalomnak hitelt érdemlő tájékoztatásra van szüksége, az „kevés, amit naponta a sajtón keresztül tudomásunkra hoznak”.

Korózs szerint a kormánypárti képviselőktől „csak azt lehet hallani”, hogy az ellenzék nem támogatja a kormány járványügyi intézkedéseit. „Nem tudom, mi az, ami megakadályozta a kormánypárti képviselőket most abban, hogy eljöjjenek a bizottsági ülésre”, a most távol maradó képviselők mindegyike részt vett a délelőtti plenáris ülésen, tehát „itt vannak a házban” – mondta.

Korózs szerint a kormánypárti képviselők a saját szavazótáboruknak tartoznak magyarázattal.

A bizottsági ülésen ott volt Müller Cecília országos tisztifőorvos, Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár és Lakatos Tibor dandártábornok, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője is – írja az MTI.

A Fidesz nem először szabotál számára potenciálisan kínos bizottsági munkát: a nemzetbiztonsági bizottság üléseire többször nem mentek el.