Töredék áron árvereztetné el a Külügyminisztérium azokat a kínai lélegeztetőgépeket, amelyekért brutális előleget fizetett

belföld
2023 december 29., 15:31

Már nagyon távolinak tűnik a magyar kormány gigantikus összegeket felemésztő lélegeztetőgép-beszerzése a covid-járvány első hullámában, de mindig jön valami újabb fordulat, ami bizonyítja, hogy a már akkor is tudhatóan értelmetlenül sok - 16 ezer darab - lélegeztetőre elköltött 300 milliárd forint minden idők egyik legrosszabb üzlete volt.

Most éppen egy árverés idézi fel a rengeteg közpénzt feleslegesen elégető bizniszt. Gelencsér Ferenc momentumos politikus hívta fel a figyelmet egy hirdetményre, ami karácsony előtt, december 20-án jelent meg a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elektronikus árverési rendszerében. 749 darab lélegeztetőre keresnek vevőt, a végrehajtást a Külügyminisztérium kezdeményezte.

photo_camera Forrás: Magyar Bírósági Végrehajtói Kar

Ezekre a lélegeztetőkre is szerződést kötött a külügy a TMT Technics Kft.-vel. A cég 1208 lélegeztetőről állapodott meg a külüggyel, 13 milliárd forintért. (Ez volt a második legnagyobb tétel, csak a maláj GR Technologiestól vette több gépet a külügy, 6258 darabot, 176 milliárd forintért.)

Csakhogy a jelek szerint a TMT Technics nem szállította le az összes gépet, legalábbis erre utal, hogy a külügy 4 milliárdot hajtana be a kft.-n „előleg visszafizetés+perköltség” címen.

Az árverésen gazdát kereső 749 darab kínai, AEONMED Shangrila 510S típusú lélegeztető Magyarországon van, egy ceglédi vámáru raktárban lehet megtekinteni a készletet (beletartozik még egy doboznyi és négy zacskónyi „alkatrész”), vagyis le sincsen vámolva.

A két tételben meghirdetett lélegeztetők kikiáltási ára 650 millió+323,7 millió forint. Ez 1,3 millió forintos darabár, miközben a szerződésben még 10,7 millió forint szerepelt. Erős licitháború kellene, hogy elinduljon a több mint három éve dobozban tartott, kínai gyártmányú lélegeztetőkért, hogy a külügy megkapja a 4 milliárdos követelését.

Ha valaki türelmes, és nem lesz vevő, akkor a február 11-én kezdődő negyedik szakaszban már csupán 9 millió 737 ezer a kezdőár a 749 darab gépre összesen. Ami 13 ezer forintos darabár, vagyis potom pénz a szerződésben lévő 10,7 millióhoz képest.

A lélegeztetők beszerzésére szerződött cég tulajdonosa Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke, akit 2022-ben az európai szövetség elnökének is megválasztottak. A TMT Technics Kft. csak az egyik érdekeltsége, fő tevékenysége egyébként optikai eszközök gyártása, a covid előtt évi százmillió forint körüli forgalmat bonyolított. Ez ugrott fel 18,5 milliárd forintra a 2020-as mérlegük szerint, és lett ezzel egyidőben egy 7 milliárdos eszközparkjuk is, illetve megjelent a könyvelésben egy 4 milliárdos tartozás is, ami éppen annyi, mint a külügy követelése. A cég a 2022-es beszámolójában már nem tüntetett fel bevételt.

Nemcsak lélegeztetőgépre, hanem maszkgyártó gépsor leszállítására is szerződött a TMT Technics a magyar állammal. A kínai gyártósort 226 ezer euróért vették, és majdnem háromszoros áron, 600 ezer euróért adták tovább azonnal a magyar államnak - mindez már egy rendőrségi határozatból derül ki. A maszkgyártót ugyanis híressé tette Orbán Viktor. A miniszterelnök Facebook oldalán 2020. április 4-én tettek közzé egy videót, ami arról szólt, hogy a kormányfő a sátoraljaújhelyi börtönbe látogatva megtekintette azt a rabok által működtetett, nemrég beszerzett kínai maszkgyártó gépsort, ami - a filmben ez többször elhangzik - havonta 2,8 millió maszkot képes gyártani. Hadházy Ákos képviselőnek gyanús lett az eszköz, ki is derítette, hogy valójában hatodennyi maszkot lehet gyártani a gépsorral, amelyet óriási haszonnal adott el a cég az államnak, még a büntetésvégrehajtás is töredékáron tudott beszerezni hasonló kapacitású gépeket máshonnan. Hadházy feljelentést is tett, ezt változatos indokokkal dobták vissza újra és újra a hatóságok, tanulságos olvasmány egyben az egész.

Ha valakit pedig az érdekel, hogy mi van 12 ezer darab, szintén ekkor vásárolt lélegeztetővel, azok számára októberben volt hír, hogy bontatlanul állnak egy raktárban.

12 ezer bontatlan lélegeztetőgép egy raktárban
photo_camera Fotó: Szabó Tímea/Facebook