Kezd kirajzolódni, hogyan rendelte jelentősen túl magát lélegeztetőgépekből Magyarország

2020 augusztus 26., 03:58
  • Kikértük a Külügyminisztériumtól az összes szerződést, hogy a világba szétküldött fürkészeink kitől és mennyiért vásároltak 16 ezer lélegeztetőgépet 300 milliárd forintért.
  • A legtöbb lélegeztetőt, több mint 6000 darabot egy maláj cégtől vette Magyarország 170 milliárd forintért. Hiába a nagy megrendelés, erre jött ki a legmagasabb átlagár.
  • Az látszik, hogy a különböző állami beszerzések nem voltak összehangolva, a külügy pedig igen drágán vásárolt.
  • A lélegeztetők nagyrésze azután érkezett meg, amikor már túl voltunk a járvány első csúcsán.

Több ezer olyan lélegeztető áll valahol becsomagolva Magyarországon, amit idén vásárolt a magyar kormány, és soha nem fogja használni azokat. Legfeljebb akkor lesz ezekre szükség, ha ősszel újabb, a tavaszinál 250-szer erősebb hulláma jön a koronavírusnak. A felhalmozott több mint húszezer lélegeztetőgép használatára pedig egyébként sincs elég kiképzett szakember és megfelelő infrastruktúra.

Csak a Külügyminisztérium legalább 16 ezer darab lélegeztető vett, 300 milliárd forintért. Közérdekű adatigényléssel kikértük a tárcától azokat a szerződéseket, amiket a gépek beszerzésére költöttek márciustól.

Egyszeri hosszabbítás után, egy hónap után megkaptuk a szerződéseket. Nem teljes a kép, mert a mellékleteket nem csatolták, pedig néhány esetben abból derülne ki, hogy pontosan milyen eszközöket vásároltunk. De így is jelentősen beljebb vagyunk.

Kiderült például, hogy az első között egy maláj céggel, a G. R. Technologies-zal kötött szerződést a külügy, 6258 lélegeztetőre. Ennyi elég is lett volna a szükségesnek vélt kapacitás kiépítésére. De hiába fizettünk 178 milliárd forintot ezekért az eszközökért, a külügy nem állt le a vásárlásokkal, és több más forrásból vett további 10 ezer új gépet. Miközben az állami kórházellátó is vásárolt majdnem 2500 darabot.

Nem az a baj, hogy vettünk, hanem az, hogy mennyit és mennyiért

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.