Darabonként már csak 650 ezerért kínálják a lélegeztetőgépeket, amik a magyar államnak 10,76 millióba kerültek

gazdaság
január 18., 08:14

A múlt héten eldőlt, hogy darabonként 975 ezer forintért senkinek sem kell az az 500+249 darab lélegeztetőgép, amelyekre a koronavírus-járvány kezdetén még darabonként 10,76 millió forintot költött a magyar állam. Egy végrehajtói árverésben most darabonként 650 ezres áron lehet rájuk licitálni, ha ez a január 27-ig tartó árverési szakasz sem lesz sikeres, február 11-ig már darabonként 325 ezres áron kínálják eladásra. Ha annyiért se kell senkinek, az utolsó, február 26-ig tartó időszakban a 749 lélegeztetőgépet már összesen csupán 9 737 000 forintért meg lehet venni, tehát annyiért, amennyit a magyar állam egy darabra költött négy évvel korábban (ez darabonként mindössze 13 ezer forintot jelent).

Az árverést azért kellett elrendelni, mert a Szijjártó Péter vezette Külügyminisztérium végrehajtást kért a 2020-as lélegeztetőgép-biznisz egyik szereplője, a TMT Technics Kft. ellen. Még december végén írtuk meg Gelencsér Ferenc momentumos politikus posztja nyomán, hogy töredék áron árvereztetné el a minisztérium a lélegeztetőgépeket. A magyar állam 2020 tavaszán már akkor is tudhatóan értelmetlenül sok, 16 ezer darab lélegeztetőre összesen 300 milliárd forintot költött el, amiből 30 milliárd az ügyletben résztvevő cégek nyereségévé változott.

A TMT az egyébként is zűrös beszerzések egyik zűrös szereplője, derül ki a 24.hu csütörtöki cikkéből: a társaság a 2020-as gazdálkodásának három legizgalmasabb hónapjáról nem készített beszámolót, a cégbíróságnak csak a 2020. április és december közötti időszakról adott számot. „Úgy fest, mintha a cég kapott volna 23 milliárd forintot, vett közel 14 milliárdért lélegeztetőgépeket, az árut eladta 18,5 milliárdért az állami megrendelőnek, leírt némi amortizációt, valamint egyéb költségeket, és tisztán maradt bő 2,8 milliárd forint nyeresége”, írja a lap, hozzátéve: szintén maradt 4 milliárd forintnyi kötelezettsége, „ez a vevőtől kapott előleg, aminek a rendezésére nincs fedezete a TMT-nek”.

A cég 1208 lélegeztetőről állapodott meg a külüggyel, összesen 13 milliárd forintért, ez volt a második legnagyobb tétel, csak a maláj GR Technologiestól vette több gépet a külügy, 6258 darabot, 176 milliárd forintért. A cég azonban nem szállította le az összes megrendelt eszközt – nem mintha a leszállítottakból akár csak egyet is üzemszerűen tudtak volna használni –, ezért a Külügy most „előleg visszafizetés+perköltség” címen próbál a pénzéhez jutni. Ha az árverés a mostani szakaszban lenne sikeres, a 4 milliárdnak nagyjából 12 százalékát sikerülne behajtani. A többire nincs túl sok remény, a 24.hu cikke szerint a TMT-nek 2021-ben ismét csak 169 millió forint volt a forgalma, majd tavalyelőtt „már egyetlen forint bevételt sem könyvelt el a cég.”