A Margitszigetre vonult a Békemenet, ahol Orbán Viktor 35 percig beszélt, és ismételgette: háború

június 01., 15:59

Jön az össznyugati transzatlani békekoalíció

,,Ma Magyarország erősebb, mint az elmúlt 100 évben bármikor. Egy nyugodt és erős sziget Európa szigetén. De a döntő kérdés már itt dörömböl az ajtónkon: lemondunk-e a békéről? A békéről való lemondás az Ukrajnáért vállalt halált jelenti. Nem akarunk vért adni, nem fogunk másokért idegen földön meghalni. Ez a magyarok igazsága, és most az a dolgunk, hogy a magyarok igazságát európai igazsággá tegyük."

Orbán szerint ilyen választást még nem látott Európa, a szomszédban dörögnek a fegyverek, merényletek, baljós árnyak körülöttünk. Így szokott kezdődni. A magyarok figyelik a jeleket, ismerik a háború természetét. Ezért fekszenek ma európai fiatalok milliói tömegsírokban, ezért nincs európai gyerek: a háború öl. Különböző halálnemeket is felsorolt a miniszterelnök ezután, amelyek háború esetén bekövetkezhetnek.

,,Egy dolgot tudunk, ahova a háború beteszi a lábát: ott nincs menekvés, a háború utolér. A háború egyetlen ellenszere a béke, kimaradni a háborúból, ez a mi küldetésünk." Orbán szerint most kell elejét venni ennek a háborúnak. Tűzszünet kell és tárgyalni kell, de először a választást kell megnyerni.

Össznyugati transzatlanti békekoalíciót vizionált Orbán, amikor arról kezdett beszélni, hogy az EP-ben is a békepártiak lesznek többségben, és akkor is, ha Donald Trump megnyeri az elnökválasztást. Ők lesznek a többség.