Az utolsó pillanatban kiugrott a Fideszből a nyergesújfalui polgármester

belföld
június 04., 16:57

Mihelik Magdolna 2010 óta Nyergesújfalu fideszes polgármestere. Legutóbb kihívó nélkül nyert, most négyen is indulnak a posztért. Köztük van Mihelik Magdolna is, csakhogy most függetlenként méretteti meg magát.

És ha ez nem lenne elég: Mihelik Magdolna úgy lett független induló, hogy közben az Esztergomhoz közeli hétezres város fideszes alapszervezetét vezette.

Mielőtt beszéltünk volna a polgármesterrel, megkérdeztük Döbrentey Dánielt, a TASZ Politikai Szabadságjogi Programjának vezetőjét: sért-e bármilyen törvényt egy párttag azzal, még ha egy egész alapszervezetet is vezet, hogy függetlenként indul egy választáson? A válasz meglepő, ugyanis nem, eszerint akár Orbán Viktor is elindulhatna függetlenként.

„Jogi értelemben a függetlenség nem jelenti azt, hogy az illető nem lehet tagja egy pártnak, csak azt, hogy nincs mögötte jelölőszervezet – mondta Döbrentey – A párttagság nem is nyilvános adat. A nyergesújfalui polgármester esetében ez közismert volt, de még mindig nem sértett jogszabályt, még úgysem, hogy nem egyszerű tagja, hanem helyi vezetője volt a pártnak. Amit viszont nem tehetne meg, de ezt nem is tette: úgy hivatkozik magára a kampányban, hogy ő pártoktól független jelölt.”

Kedd délután kiderült, hogy Mihelik Magdolna mostantól akár ezt is megtehetné. „A nyergesújfalui Fidesz alapszervezet vezetéséről, valamint fideszes párttagságomról a mai nappal lemondtam, az erről szóló levelet elküldtem a választókerületi elnök úrnak” – mondta a város polgármestere, aki azért döntött így, hogy megelőzze a botrányt. Közben ugyanis levelek születtek arról, mi is kaptunk ilyet, hogy mennyire összeférhetetlen a függetlenség és a fideszes alapszervezeti elnökség, és kering egy hangfelvétel is egy szombati fórumról, ahol a polgármester maga beszél erről.

photo_camera Forrás: Mihelik Magdolna Facebook-oldala

Mihelik február 25-én jelezte, hogy ezúttal függetlenként akarja megmérettetni magát. Az akkori döntésében a kegyelmi ügy is közrejátszott, lelkiismereti okokból is inkább a függetlenség mellett döntött. A polgármester állítja, döntésében nem játszott szerepet Magyar Péter színre lépése, az európai parlamenti választáson való indulását amúgy is pár nappal az ő döntése után jelentette csak be. (A Partizánnak adott első Magyar-interjú február 11-én volt.)

Az a vád is elhangzott a polgármester ellen, hogy döntésével megakadályozta, hogy a Fidesz polgármesterjelöltet indítson Nyergesújfalun. Mihelik senkiről nem tudott, aki indulni akart volna. Az előző képviselő-testületbe fideszes színekben bejutottak közül ketten függetlenként indulnak, ketten pedig nem jelöltették magukat újra. (Az egyéni listás jelöltek között két DK-MSZP-Párbeszéd-jelölt van, a többiek mind függetlenek.)

Mihelik Magdolna nem tart attól, hogy a kormány részéről retorzió éri a települést, mert ő kiugrott a Fideszből. „Olyan adóbevételünk van, hogy a dolgainkat mindig megoldottuk mi magunk – mondta. – A megyénkben igazságosan, létszámarányosan kaptak a települések az EU-s pénzekből, nem a politikai szimpátia döntött.”

Kiemelt videóink