Medián: A magyarok 56 százaléka szerint Orbán is felelős a kegyelmi ügyért

POLITIKA
június 05., 10:16

Az elmúlt hónapok kiemelten fontos közéleti eseményeinek megítélését mérte fel a Medián a 444 megbízásából. Az országos reprezentatív felmérésből az derült ki:

  • Az emberek többsége (56 százaléka) felelősnek tartja Orbán Viktort is a kegyelmi ügyért.
  • Ugyanakkor a válaszadók többsége (51 százaléka) szerint Magyar Péter fellépése inkább az ellenzéket gyengíti, de a rendszerre nem jelent komoly fenyegetést.

Felelős-e Orbán a kegyelmi ügyért?

A felmérés egyik kérdése arról szól, inkább azzal értenek-e egyet az emberek, hogy Orbán Viktor is felelős K. Endre kegyelméért, vagy azzal, hogy nem. A kegyelmet ugyan a köztársasági elnök írta alá, a kormány részéről pedig Varga Judit ellenjegyezte - ők mind a ketten lemondtak, a kormányzati kommunikáció pedig azóta azt hangsúlyozza, hogy a felelősség kérdése itt megáll. Például következetesen Novák-ügyről beszélnek kegyelmi ügy helyett.

Hogy ez mennyire ment át? A Medián felmérése szerint az összes válaszadó

  • 56 százaléka gondolja úgy, hogy Orbán is felelős,
  • 36 százalék pedig úgy, hogy a miniszterelnök nem.
  • 8 százalék nem tudja, vagy nem akar válaszolni.
link Forrás

A pártok támogatóinak véleménye ugyanakkor jelentősen eltér ebben a témában is.

A Fidesz szavazóinak mindössze 16 százaléka tartja felelősnek Orbánt és 78 százalékuk mondja azt, hogy nem felelős.

A Tisza Párt szavazói ezzel szemben 90 százalékban gondolják úgy, hogy Orbán is felelős, és csak 7 százalékuk mondta azt, hogy nem. A többi párt szavazóinak 80 százaléka szerint igen, 15 százalék szerint nem felelős Orbán a kegyelmi ügyért.

Hogyan kezelte a Fidesz a botrányt?

Arról is megkérdezte a Medián az embereket, megítélésük szerint a Fidesz hogyan kezelte a kegyelmi üggyel kirobbant botrányt. A februárban kirobbant botrány után a párt hónapokra elvesztette a kezdeményezést a közéletben, de hogyan élték ezt meg a választók?

  • A leggyakoribb vélemény az, hogy a Fidesz nagyon rosszul kezelte az ügyet: ezt a válaszadók 43 százaléka gondolja.
  • 24 százalék a „nem túl jól” opciót választotta,
  • 20 százalék azt, hogy „elég jól”,
  • és 7 százalék volt, akit azt mondta: a Fidesz nagyon jól kezelte az ügyet.

A törésvonal a pártok szavazói között természetesen itt is látszik.

A fideszesek 16 százaléka érezte úgy, hogy pártjuk nagyon jól kezelte volna az ügyet. 43 százalék viszont azt már megadta nekik, hogy elég jól. 24 százalék volt, aki szerint nem túl jól, a párt támogatóinak 7 százalékuk szerint pedig nagyon rosszul.

link Forrás

Magyar Péter pártjának szavazói közül ezzel szemben 80 százalék érezte úgy, hogy nagyon rosszul kezelte a Fidesz az ügyet. 16 százalék szerint nem túl jól, 3 százalék szerint elég jól és volt 1 százalék Tisza-szavazó, akik szerint nagyon jól.

Ennél a kérdésnél nagyon látványos az is, hogy iskolai végzettség szerint mennyire másként vélekednek az emberek arról, hogyan kezelte a Fidesz a botrányt. A felsőfokú végzettségűeknek csak 3, míg a legfeljebb 8 osztállyal rendelkezőknek 16 százaléka mondta azt, hogy nagyon jól. A többé vagy kevésbé kritikus véleményt megfogalmazók aránya a diplomások körében 78, a középfokú végzettséget sem szerzők körében csak 48 százalékos.

link Forrás

Mennyire ártott a botrány a Fidesznek?

Arról is érdeklődött a Medián, hogy az emberek megítélése szerint a kegyelmi üggyel kirobbant botrány mennyit ártott a Fidesznek.

  • A válaszadók 24 százaléka szerint nagyon,
  • 28 százaléka szerint meglehetősen,
  • 34 százaléka szerint csak egy kicsit,
  • 10 százalékuk szerint egyáltalán nem.

A kormánypárti szavazóknál a leggyakoribb válasz (48 százalék) az volt: csak egy kicsit ártott. A fideszesek 8 százaléka szerint nagyon nagy károkat okozott az ügy, 15 százalékuk szerint pedig egyáltalán nem okozott kárt.

link Forrás

Ezzel szemben a Tisza párt szavazóinak majdnem fele mondta azt, hogy nagyon komolyan ártott a botrány a Fidesznek, és 3 százalék volt, aki szerint egyáltalán nem. A többiek megosztoztak a köztes válaszokon.

Magyar Péter hatása

Hogy milyen hatással lesz a rendszerre az emberek szerint mindezek után Magyar Péternek, aki éppen ezen botrányok közepette emelkedett fel? A felmérés erre is kitért.

„Vannak, akik szerint Magyar Péter sikere komolyan gyengíti Orbán Viktor és a Fidesz uralmát, mások szerint Magyar Péter fellépése csak a korábbi ellenzéki pártokat gyengíti, de az Orbán-rendszerre nem jelent komoly fenyegetést. Ön melyik állásponttal ért inkább egyet?” - kérdezte a Medián.

  • A válaszadók 51 százaléka volt azon az állásponton, hogy csak a korábbi ellenzéki pártokat gyengíti.
  • 39 százalék mondta azt, hogy gyengíti a Fidesz uralmát.
  • 10 százalék nem tudja.

Pártszimpátia alapján természetesen itt is nagyok az eltérések. A Fidesz-szavazók 9 százaléka gondolja úgy, hogy pártjukat is gyengíti Magyar Péter fellépése, 85 százalék viszont azt mondja, hogy a korábbi ellenzéknek árt.

Szöges ellentétben állnak ezzel a Tisza-szavazók, akik 79 százaléka mondja azt, hogy a Fidesz uralmát gyengíti Magyar Péter, és 16 százalék gondolja azt, hogy csak az ellenzéket.

link Forrás

A többi ellenzéki párt szavazóinak 43 százalék mondja azt, hogy Magyar Péter a Fideszt gyengíti, 49 százalékuk szerint pedig éppen a korábbi ellenzéket: vagyis éppen az ő pártjaikat.

Az országos reprezentatív telefonos felmérést a Medián ezer fő megkérdezésével készítette május 27. és 29. között.

Kiemelt videóink