Orbán Magyar Péterről: Bonyolította az életünket

június 10., 14:35

Orbán: Nem lehet mindig világrekordot úszni

Lukács László György (Jobbik) azt mondta, a miniszterelnök látható sikert aratott vasárnap. De felelősség is van ebben. A magyar jövő egyik fontos kérdése, hogy mennyiben épít a kormány az akkugyárakra, a kínai gyáróriásokra? Nem fél-e attól, hogy eladhatatlan termékeket gyártanak, és csapdahelyzetbe kerülünk? Jogos-e ilyen mértékben behódolni a kínai technológiának? A Jobbik szerint ezek a gyárak veszélyesek. Miért alapoz a kormány csak erre a technológiára?

Orbán szerint komoly és hosszabb választ igényel a kérdés. Egyben megköszönte a gratulációt, nem lehet mindig világrekordot úszni, néha meg kell elégedni az Európa-rekorddal. Az új technológiák betörésénél van egy kezdeti gyors felfutó szakasz, egy kicsi csökkenés, majd egy emelkedés. Nem tudjuk, így lesz-e, reméljük. A kínai akkumulátorokat német kocsikba is beépítik.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Lukács azt remélte, hogy a veszélyekről többet beszél a miniszterelnök, hiszen 500 ezer ember munkahely kerülhet veszélye, ha csak Kínára alapozunk. Kínának van egy ambíciója Tajvannak szemben, egy háborús helyzet további kockázat. És a migránsmunkaerő is egy veszély.

Orbán szerint Magyarországnak nincsenek tajvani ambíciói. Az első gyárakat Dél-Korea nyitotta meg, akkor senkinek semmi baja nem volt, csak most hallja az amerikai akcentussal elmondott mondatokat.