Moszkva újragondolja a nukleáris elrettentéssel kapcsolatos elveit „a Nyugat elfogadhatatlan akciói” miatt

külföld
június 11., 15:08

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes az orosz Interfax hírügynökségnek beszélt arról, hogy „a helyzet tovább bonyolódik” Oroszország és a Nyugat között. Moszkvai olvasatban az Egyesült Államok és a NATO „elfogadhatatlan és eszkalálódó akciói következtében megsokszorozódó kihívások azt a kérdést vetik fel, hogy a nukleáris elrettentés terén az alapdokumentumokat hogyan lehet jobban összhangba hozni a jelenlegi igényekkel” – idézi a nyilatkozatot a Meduza.

Arra az újságírói kérdésre, hogy Oroszország nukleáris doktrínájának mely rendelkezései változhatnak, konkrétumokat nem említett, mondván, „nincs a gyakorlatunkban, hogy előzetesen beszámoljunk arról, milyen változtatások jöhetnek”.

Június 7-én Vlagyimir Putyin orosz elnök a szentpétervári gazdasági fórumon azt mondta: nem hiszi, hogy elérkezett a nukleáris doktrínában meghatározott nukleáris fegyverek bevetésének pillanata (a doktrína szerint a nukleáris fegyverek bevetése az ország szuverenitását és területi integritását fenyegető veszély esetén lehetséges). Ugyanakkor megjegyezte, hogy a doktrína „élő eszköz”, illetve arról is beszélt: „szorosan figyeljük, mi történik körülöttünk a világban, és nem zárjuk ki, hogy bizonyos változtatásokat eszközöljünk”.

Kiemelt videóink