Pompomlányokat alkalmaznak a programozók motiválására kínai techcégek

külföld
június 11., 14:05

Személyes szurkolótábort alkalmaznak a programozók motiválására egyes kínai technológiai vállalatok - írja a CBC. Az irodai „pompomlányok” jelenléte a kínai állami hírügynökség szerint javította a termelékenységet az alkalmazottak körében, miközben az interneten rengetegen kritizálták a jelenséget.

Az ország kormányzati hírszolgálata, a China.org.cn még a múlt héten számolt róla be, hogy számos kínai internetes cég „csinos, tehetséges lányokat alkalmaz, akik segítenek a szórakoztató munkakörnyezet megteremtésében”. A pompomlányok feladatai közé tartozik, hogy a szerepük részeként megvásárolják a programozók reggelijét, beszélgessenek és ping-pongozzanak velük.

A jelenségről a kínai állam által felügyelt „Trending in China” Facebook-oldalon többek között azt írták, hogy „egy olyan internetes cég HR-menedzsere szerint, ami három pompomlányt is felvett nemrég, a programozói többnyire férfiak és borzalmasan szocializálódnak, ezeknek a lányoknak a jelenléte pedig nagyban javította a munkájuk hatékonyságát és motivációjukat.”

Közben a kommentek között többen is erősen kritizálták a gyakorlatot. Van aki arról írt, hogy „ez megalázó - mind a pompomlányok, mind a programozók számára”, de volt aki a második képen egy női programozó arcát emelte ki, aki láthatóan közel sem olyan lelkes mint egyes férfi munkatársai. Volt aki szexistának és nevetségesnek nevezte a munkát, de volt aki arról írt, hogy szívesen látna valami hasonlót a saját munkahelyén. Egyesek pedig azt javasolták, hogy a képen látható cég egyszerűen vegyen fel több női programozót.