Választási alkut kötne a szélsőjobboldallal a francia konzervatív republikánusok vezetője

külföld
június 11., 20:35

A francia konzervatív republikánusok vezetője kedden arra szólított fel, hogy pártja jelöltjei lépjenek szövetségre Marine Le Pen szélsőjobboldali Nemzeti Összefogás jelöltjeivel az előrehozott nemzetgyűlési választásokon, amivel jelentős politikai változást tudnának elérni – írja a Reuters.

photo_camera Fotó: LUDOVIC MARIN/AFP

Eric Ciotti, a Köztársaságiak (LR) vezetője azzal indokolta kérését, hogy szerinte „ezt akarja a választóink túlnyomó többsége. Azt mondják nekünk, hogy egyezzünk meg.”
Ciotti bejelentése ezzel egyúttal jelezte, hogy Emmanuel Macron elnök váratlan döntése után, miszerint előrehozott választásokat ír ki, megszűnhet a mainstream pártok évtizedes konszenzusa, hogy összefognak a szélsőjobboldal hatalmon kívül tartása érdekében.

„Elképzelhetetlen számomra (és sok LR-képviselő számára), hogy a legkisebb megállapodás, a legkisebb szövetség, akár helyi, vagy személyes, az RN-nel (Nemzeti Összefogás) létrejöjjön” - mondta ugyanakkor Philippe Gosselin, az LR egyik képviselője a Reutersnek. Szerinte ebben az esetben az LR képviselői új frakciót hoznának létre.

Eközben Franciaország megosztott baloldali pártjai közös jelöltek állítására készülnek, de még nem kötöttek hivatalos megállapodást. Ez tovább növeli a bizonytalanságot a június 30-i és július 7-i szavazás kimenetelét illetően. Egy hétfői közvélemény-kutatás szerint a bevándorlásellenes, euroszkeptikus RN várhatóan a legerősebb erő lesz, bár az abszolút többségtől elmaradhat.

Ez utóbbi miatt az RN szövetségeseket keresett, hogy biztosítsa a parlament irányítását, így azonnal üdvözölte Ciotti közeledését. Az LR mostanra már csak árnyéka volt önmagának, mivel kulcspárti képviselőket vesztett Macron centrista pártja és a szélsőjobboldal miatt. Most a párt egyik parlamenti forrása úgy becsülte, hogy az LR 61 törvényhozója közül csak körülbelül 10 törvényhozó fogadna el egy ilyen alkut.

Macron tábora elítélte Ciotti megjegyzéseit, amik Gerald Darmanin belügyminiszter szerint a Franciaország és Nagy-Britannia által a náci Németországgal kötött 1938-as müncheni megállapodásra emlékeztetnek. Párizsban pedig a szavazók egy része megdöbbent. „Mérhetetlen fájdalmat érzek, és szinte sírni szeretnék” - mondta az 55 éves ügyvéd, Franck Morel. „Elképzelhetetlennek tartom a gaullista örökség elárulását”.

Minden francia politikai párt igyekszik szövetségeket keresni - és igyekszik nem szétesni -, amióta Macron kiírta az előrehozott választásokat, miután pártja rosszul szerepelt az európai parlamenti választásokon vasárnap. Macron bejelentése után az euró árfolyama, valamint a francia részvények és kötvények árfolyama csökkent. A Moody's hitelminősítő intézet figyelmeztetett arra a kockázatra, amit a politikai instabilitás jelent Franciaország amúgy is kihívásokkal teli költségvetési helyzetére nézve.

A Le Figarónak nyilatkozva Macron azt mondta, hogy győzelemre állt, és hogy a választások kiírása „helyes döntés volt, az ország érdekében”, és tisztázni fogja a dolgokat. Kizárta, hogy a választás eredményétől függetlenül lemondjon. Marine Le Pen pártja a hétfőn közzétett felmérés szerint 235-265 mandátumot szerezne a nemzetgyűlésben, ami hatalmas ugrás lenne a jelenlegi 88 mandátumhoz képest, de nem érné el az abszolút többséghez szükséges 289-et. Ugyanez a felmérés az LR-t 40-55 mandátummal látja, így a kettő együtt azonban már lehet kiharcolhatná az abszolút többséget, de ez nem biztos.