Románia nagyon simán verte Ukrajnát

futball
június 17., 15:03
E csoport
Románia
3
-
0
Ukrajna
Vége
Denis Mihai Drăguş 57'
Răzvan Gabriel Marin 53'
Nicolae Claudiu Stanciu 29'
Răzvan Gabriel Marin 79'
Yukhym Konoplia 67'

Aligha van csapat, amelyiknek fontosabb lenne ez az Európa-bajnokság, mint Ukrajnának. Ez az első világversenyük azóta, hogy 2022-ben Oroszország inváziót indított az ország ellen.

A selejtezőben egy nehéz, angolokkal és olaszokkal közös csoportba kerültek. Szépen helytálltak, de a gólkülönbségük miatt végül az olaszok jutottak ki második helyen az Eb-re, ezért Ukrajnának pótselejtezőt kellett játszania. Az első ellenfelük Bosznia-Hercegovina volt, Ukrajna hátrányból fordítva nyert 2-1-re. Ugyanez történt öt nappal később, amikor már Izlanddal játszottak, ezzel a győzelemmel pedig Ukrajna kijutott az Európa-bajnokságra.

Az első ellenfelük, Románia magabiztosan, csoportelsőként jutott ki az Eb-re, megelőzve a magyarokat szombaton 3-1-re legyőző svájciakat. A teljesítményüket jól jelzi, hogy a selejtezőben tíz mérkőzésen mindössze öt gólt kaptak.

link Forrás

A hétfői müncheni mérkőzést a több topligás játékossal felálló ukránok kezdték jól, beszorították a románokat, a baloldalon játszó Mudrik révén alakítottak ki kisebb helyzeteket. Az első kaput eltaláló lövés a románoké volt a 8. perc végén, Coman lőtte rá 25 méterről, Real Madridban jól szereplő Lunin kapus magabiztosan fogta.

A fordulat a 25. perc környékén következett be, amikor is Edward Iordanescu szövetség kapitány utasítására Románia feljebb tolta a védelmi vonalait és elkezdtek agresszíven letámadni. Ennek meg is lett az eredménye. A 28. percben Lunin röviden passzolta ki a labdát, így azt a románok megszerezték, Marin passza után pedig a csapatkapitány Nicolae Stanciu 22 méterről teketóriázás nélkül a felsőbe lőtte a labdát, óriási gól volt.

A gól után Románia átvette az irányítást, és azt ki sem engedték a kezükből.

Az 53. percben kétgólosra növelték előnyüket, Razvan Marin hasonló szögből és helyről talált be, mint Stanciu, a labda Lunin jobb keze alatt csúszott be a kapuba. Nem Lunin meccse volt ez, ebben a gólban is masszívan benne volt - az első félidőben majdnem szögletből is kapott egy gólt. A románok nem lassítottak, 4 perc múlva Dragus belőtte a harmadik gólt is, eldöntve ezzel a mérkőzést.

Nicolae Stanciu
photo_camera Nicolae Stanciu Fotó: FRANZ KIRCHMAYR/APA-PictureDesk via AFP

Beszédes, hogy Ukrajna első kaput eltaláló lövése a 76. percben volt, Szudavkov távoli próbálkozását magabiztosan fogta Nita kapus. Ugyan még volt pár kisebb-nagyobb ukrán helyzet, az eredmény nem változott, maradt a 3-0.

E csoport
M Gy D V G+ G- GK P
1. Románia 2 1 0 1 3 2 1 3
2. Belgium 2 1 0 1 2 1 1 3
3. Szlovákia 2 1 0 1 2 2 0 3
4. Ukrajna 2 1 0 1 2 4 -2 3
Kiemelt videóink