25 milliárd dolláros kártérítést kérnek „az Egyesült Államok történetének leghalálosabb vállalati bűncselekménye” miatt

külföld
június 20., 06:54

A két Boeing 737 Max repülőgép-szerencsétlenség áldozatainak családjai büntetőeljárást és 24,8 milliárd dolláros bírságot kértek „az Egyesület Államok történetének leghalálosabb vállalati bűncselekménye” miatt. A családok ügyvédje, Paul Cassell szerint az összeg indokolt, tekintettel „a Boeing bűntetteinek hatalmas emberi költségeire”.

A BBC által látott 32 oldalas levélben Cassell úgy fogalmazott, hogy az amerikai kormánynak felelősségre kell vonnia a vállalat vezetőit, amiért 2018-ban és 2019-ben 346 ember vesztette életét két szerencsétlenségben.

A levél idézte a Boeing vezérigazgatójának, Dave Calhounnak a keddi bocsánatkérését, miközben tanúvallomást tett a kongresszus előtt.

A két 737 Max típusú repülőgép különálló, de szinte azonos baleseteket szenvedett, amikben 346 ember vesztette életét. 2018 októberében a Lion Air egyik járatának mind a 189 utasa meghalt, miután a gép az indonéziai Jakartából való felszállás után 13 perccel a Jáva-tengerbe zuhant. 2019 márciusában az Ethiopian Airlines egyik járata hat perccel az etióp fővárosból, Addisz-Abebából való felszállás után zuhant le. A fedélzeten tartózkodó mind a 157 ember meghalt.

A 2019-ben lezuhant gép roncsai
photo_camera A 2019-ben lezuhant gép roncsai Fotó: TONY KARUMBA/AFP

Mindkét balesetet hibás repülésirányító rendszerrel hozták összefüggésbe. Calhoun a kongresszusban elismerte, hogy a vállalat hibákat követett el. Azt is mondta, hogy tanultak az esetekből.

Az igazságügyi minisztérium fontolgatja, hogy felújítja-e a Boeing ellen 2021-ben emelt, a két balesettel összefüggésbe hozott csalás miatt emelt büntetőjogi vádat. Az ügy azóta lappang, hogy a vállalat egy egyezség keretében elismerte, hogy félrevezette a hatóságokat a 737 Max egyes paramétereiről, illetve ígéretet tett arra, hogy új megfelelőségi rendszert hoz létre a további csalások felderítésére és megelőzésére.

Az elmúlt hónapokban egyébként két olyan, egykor a Boeinghoz köthető munkavállaló halt meg, akik korábban bejelentést tettek a repülőgépgyártó ügyei miatt. Márciusban a repülőgépgyártó egykori alkalmazottját, John Barnettet találták holtan autójában. A Boeing súlyos biztonsági kockázatokat okozó munkamódszereiről valló férfi a hatóságok szerint öngyilkos lett. Néhány héttel később Joshua Dean, a Spirit AeroSystems egykori alkalmazottja halt meg váratlanul, ő ez év elején tett bejelentést az amerikai légiközlekedési hatóságnál, azt állítva, hogy súlyos minőségi hiányosságokkal folyik a termelés a cég gyártóüzemében.

Kiemelt videóink