Szerbia kiadhatja Fehéroroszországnak a belarusz ellenzéki aktivistát

külföld
június 20., 16:07

Egy szerbiai bíróság úgy döntött, hogy kiadható Fehéroroszországnak az a fehérorosz aktivista, aki jelentős szerepet játszott az ország diktátorával, Aljakszandr Lukasenkával szemben fellépő sportolók szövetségének megszervezésében.

Jogvédők és száműzetésben élő fehérorosz politikai vezetők szerint a döntés kirakatperhez és hosszú börtönbüntetéshez vezet Andrej Gnjot számára, akit az Interpol minszki kérésre kiadott elfogatóparancsa alapján tartóztattak le.

„A szerb bíróság a kiadatásommal fájdalmas halálba küld engem. Családom, rokonaim és barátaim élete pedig végtelen gyásszá válhat”

- mondta Gnjot a Guardiannek adott telefoninterjúban a belgrádi házi őrizetből.

photo_camera Fotó: Instagram

Amióta Lukasenka rezsimje 2020-ban leverte a hatalma ellen indított nagyszabású tiltakozó megmozdulást, számos kirakatper indult újságírók és aktivisták ellen. A fehérorosz börtönökben gyakoriak a kínzások és a rossz bánásmód.

A 41 éves Gnjot reklámfilmek rendezője, és ellenzéki aktivistaként végzett munkája korábban nem került nyilvánosságra. Három fehérorosz sportoló azonban megerősítette, hogy szerepet játszott a Lukasenka ellen tiltakozó sportolói hálózat létrehozásában 2020-ban. Az SOS BY olyan sportolók által aláírt leveleket adott ki, akik nyomást gyakoroltak a nemzetközi sportszervezetekre, hogy bojkottálják a fehérorosz rezsimet.

Jelena Leuchanka kosárlabdázó, aki korábban a válogatottban játszott, és aki Gnjot barátja, elmondta: "Több mint 2000 sportoló és a sporthoz kapcsolódó ember írta alá a levelünket. Nagyon támogató volt, amikor az üzenetben és a videók elkészítésében segített". Elmondta, hogy a sportolók ellenállása különösen irritáló volt Lukasenka számára, aki szereti magát a sport pártfogójának tekinteni.

Aljakszandra Heraszimenia úszó 2012-ben Londonban két olimpiai ezüstérmet nyert, és elmondása szerint Gnjot segített neki a 2020-as videoüzenetek rögzítésében. „Andrej nagy szerepet játszott. Sok sportoló nem értette, hogyan kell szervezni vagy videókat készíteni, ő pedig sokat segített nekünk”. Később a „fehéroroszor országimázs megrongálásával” vádolták meg, és távollétében 12 év börtönbüntetésre ítélték. Száműzetésben él.

„Ha Heraszimeniát, az egyesületünk tagját 12 év börtönre ítélték, akkor én 20 vagy 25 évre, vagy még többre számíthatok” - mondta Gnjot. Fehéroroszország az egyetlen európai ország, ahol továbbra is érvényben van a halálbüntetés.

Az ellenzéki aktivista 2021-ben hagyta el Fehéroroszországot, és Thaiföldön talált új otthonra, de külföldön is forgatott reklámfilmeket. Tavaly augusztusban Szerbiában járt, hogy a francia Danone élelmiszeripari vállalat reklámját forgassa, október végén pedig a Tele2 kommunikációs vállalat megbízásából készített ott reklámot. Ezúttal a repülőtéren letartóztatták, és bírósági meghallgatásra vitték, ahol közölték vele, hogy pénzügyi bűncselekmények miatt Interpol-parancs van érvényben ellene.

Gnjot valószínűleg nem látta át, hogy Szerbia milyen elvtelen hintapolitikát folytat Aleksandar Vučić vezetésével, aki az EU-hoz való csatlakozásra törekszik, ugyanakkor baráti kapcsolatokat ápol Oroszországgal és Fehéroroszországgal még Ukrajna 2022-es teljes körű megszállása után is. (Guardian)