Titkosszolgálati módszerekkel ellenőrzik a gyermekvédelemben dolgozók „kifogástalan életvitelét”

POLITIKA
június 20., 19:01

„Tényleg a rendőrség bűnfelderítési osztálya ellenőrzi majd, hogy a gyermekfelügyelő azon a helyen bulizik, amit megjelölt? És mi történik, ha a szomszéd Juli néni szerint nem is oda jár? Vagy mi lesz, ha máshol táncol szombat este?”

Ez nem valami bugyuta kvízjáték, hanem komoly, húsba vágó kérdések, amelyeket a gyermekvédelmi dolgozók nevében fogalmazott meg Köves Ferenc, a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezetének elnöke.

A választások másnapján ugyanis megszavazták a gyermekvédelmi törvény újabb módosítását, amely a kegyelmi ügyre adott reakció, és amelynek egyik fő újdonsága, hogy egy kvázi-titkosszolgálattal ellenőrizteti a gyermekvédelemben dolgozók magánéletét. Hogy erre mi szükség van, azt eddig senki nem próbálta érdemben elmagyarázni, és az érintettek is hiába várják a válaszokat. De a rendelkezés már megszületett, az alkalmazás folyamatban.

„Kedden (június 11-én) hívtak minket a belső ellenőrzéstől, hogy a fenntartó kezdeményezze a vizsgálat elindítását. Közölték, hogy fél év alatt 15 ezer embert fognak ellenőrizni, ez havi 2500 embert jelentene. Közölték, hogy az ellenőrzés alapja a jogszabályban is megtalálható adatlap, de emellett kijöhetnek a gyermekvédelmi dolgozó lakására, és beszélnek a szomszédokkal is” - mesélte a Szabad Európának egy fővárosi gyermekotthon dolgozója.

A „kifogástalan életvitel ellenőrzése során kezelt személyes és bűnügyi adatokról” szóló kérdőív a törvény mellékleteként nyilvánosan elérhető, és kiderül belőle, hogy

a Nemzeti Védelmi Szolgálat feladata ellenőrizni azt, hogy hazudtak-e a kitöltők, amikor beírták például, hogy kikkel élnek együtt, milyen értéktárgyaik vannak, hova járnak szórakozni, mi a hobbijuk és a káros szenvedélyük, vagy épp milyen tudatmódosító szereket használtak eddig.

A TASZ szerint az NVSZ mint rendőri szerv nem alkalmas arra, hogy ellenőrizze a gyermekvédelemben dolgozók munkaköri kötelezettségeinek teljesítését, attól viszont tartani lehet, hogy az eleve óriási munkaerőhiánnyal küzdő területet még többen hagyják el - mondta Remport Ádám. A TASZ magánszféraprogramjának szakértője a Szabad Európának kifejtette: „Ez az intézkedés kirívó mértékben hatol be az emberek magánéletébe anélkül, hogy tudni lehetne, egyáltalán alkalmas-e bármilyen pozitív eredmény elérésére.” A szomszédok megkérdezése, környezettanulmány készítése szerinte a nemzetbiztonsági szerveknél végzett ellenőrzésre hajaz.

A cikk elején idézett szakszervezeti vezető a Népszavának beszélt arról, hogy a kérdőív csak arra alkalmas, hogy vegzálják vele a dolgozókat, szakmai tartalom nincs mögötte. Többen jelezték, hogy akár az engedetlenségtől sem riadnak vissza, és arra is készülnek, elmondják a nagy nyilvánosság előtt, milyen valódi megoldásokra lenne szükség a gyerekek védelme és az ágazatban dolgozók munkakörülményeinek javítása érdekében - mondta Köves Ferenc.