Van remény: a makákók a hurrikán pusztítása után sokkal kedvesebbek lettek egymással

ÁLLAT
június 20., 20:02
photo_camera Fotó: SEBASTIEN BOZON/AFP

Nem mindennapi felfedezést tettek azok a kutatók, akik egy Puerto Rico melletti szigeten vizsgálták a hurrikán hatásait egy rézuszmajom-populációra. És azt látták, hogy a makákók jobban kijönnek egymással a pusztító tragédia után, miközben az életkörülményeik tartósan rosszabbak lettek. (Nem akarom erőltetetten sugalmazni a kínálkozó párhuzamokat vagy tanulságokat, de azért na.)

Sokkal kevesebb lett az árnyék például, ami a gyakran 40 fok feletti hőmérséklet miatt élet-halál kérdés lehet. Ehhez képest az agresszív és versengő természetükről ismert makákók türelmesebbekké váltak, hogy hozzáférjenek a kevés megmaradt árnyékhoz. „Rendkívüli a meleg, ami nem csak kényelmetlen, de valójában veszélyes is az egészségre, ha nem sikerül csökkenteni a testhőmérsékletet” - magyarázta Dr. Camille Testard, a Harvard idegkutatója.

2017-ben a Maria hurrikán 3000 ember halálát okozta Puerto Ricón, és a növényzet 63 százalékát elpusztította Cayo Santiagón. Ezt a szigetet Majomszigetnek is nevezik, és itt élnek a kutatók által vizsgált makákók.

Maria hurrikán Puerto Ricón
photo_camera Maria hurrikán Puerto Ricón Fotó: HECTOR RETAMAL/AFP

A Pennsylvania és Exeter egyetemek által vezetett kutatás és a Science-ben megjelent tanulmány megállapította, hogy

a viharkárok megváltoztatták az árnyék megosztásának és mások tolerálásának evolúciós mintázatait.

„Arra számítottunk, hogy a katasztrófa után egy versengőbb, kevesebb árnyékforrást kínáló tájban talán több agresszió lesz. De valójában nem ez történt, hanem éppen az ellenkezője” - mondta Dr. Testard.

A kutatók a hurrikán előtt és után gyűjtött adatok alapján megvizsgálták a makákók közötti társas kapcsolatok erősségét és számát. Legyen szó élelemről vagy árnyékról, a makákók nem arról híresek, hogy nagyon nagyvonalúan osztják meg az erőforrásaikat. A megnövekedett tolerancia miatt több makákó jutott hozzá a szűkös árnyékhoz, ami létfontosságú a túlélésükhöz.

photo_camera Fotó: PIERRE VERNAY/Biosphoto via AFP

„A csoportjaikon belül még mindig ugyanúgy folyik a versengés, mint korábban, de a játékszabályok azóta megváltoztak. Ami igazán fontosnak tűnik, az a túlélés, a hőség, a stressz és az árnyékhoz jutás” - mondta Lauren Brent professzor az Exeteri Egyetemről.

A kutatók megállapították, hogy a makákók megnövekedett toleranciája a mindennapi életük más területein is érzékelhető. Az árnyékot megosztó majmok reggelente is együtt töltötték az időt, mielőtt a hőség árnyékkeresésre kényszerítette volna őket. A hurrikán tulajdonképpen megváltoztatta a játékszabályokat a majmok társadalmában. (BBC)