Orbánnak nem tetszik az uniós csúcsvezetőkről megkötött megállapodás

POLITIKA
június 25., 14:43

A három nagy pártcsalád (a Néppárt, a szocialisták és a liberálisok) képviseletében a görög, a lengyel, a spanyol, a holland miniszterelnök illetve a német kancellár és a francia elnök megállapodott abban, hogy

  • a német Ursula von der Leyen marad az Európai Bizottság elnöke,
  • a portugál António Costa vezeti az Európai Tanácsot,
  • az észt Kaja Kallas pedig a kül- és biztonságpolitikai főképviselői posztot kapja meg.

Az értesülést a FAZ és a Politico is leközölte. A nevek már a múlt heti informális csúcson is előkerültek, de hivatalosan a csütörtöki állam- és kormányfői csúcson terjesztik majd elő jóváhagyásra.

Egy névtelenséget kérő tisztviselő a Politico-nak azt mondta, Giorgia Meloni olasz miniszterelnöknek nem fog tetszeni, hogy nem vonták be a tárgyalásokba, noha az ECR lett a harmadik legnagyobb erő az EP-ben.

Nem csak Meloni lehet elégedetlen.

Orbán Viktor miniszterelnök az X-en azt írta, az alku, amelyet a Néppárt kötött a baloldaliakkal és a liberálisokkal, ellentétes mindazzal, amire az EU épült. „A befogadás helyett a megosztottság magvait vetette el. Az EU vezető tisztségviselőinek minden tagállamot képviselniük kellene, nem csak a baloldaliakat és a liberálisokat.”

link Forrás

Az alkuval kapcsolatban Orbán Viktor hétfőn Rómában - a Giorgia Melonival folytatott tárgyalása után - arról beszélt, egy ilyen lépéssel pártpolitikai alapokra helyezik az EU intézményeit, ennek következtében pedig lesz egy többség és egy kisebbség, egy kormány és egy ellenzék. Ez szerinte szembemegy azzal a filozófiával, amire az EU ki lett találva. Orbán szerint mindenkit be kell vonni a döntésbe.

A sajtótájékoztatóról beszámoló Euronews megjegyezte, hogy Meloni erre nem mondott semmit, de a múlt héten ő is „szürreálisnak” nevezte, hogy néhányan nevekkel állnak elő, ahelyett, hogy először megkísérelték volna átgondolni, mi az emberek akarata.

Címlapi kép: Jonas Roosens/ANP via AFP