FAZ: A három nagy európai pártcsalád megállapodott Ursula von der Leyen újrázásában

eu
június 25., 14:10

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) forrásaira hivatkozva azt írja, hogy a három nagy európai pártcsalád megállapodott az uniós csúcsvezetők személyében.

A Néppárt, a szocialisták és a liberálisok a Bizottság élére Ursula von der Leyent, a Tanács élére António Costát, a kül- és biztonságpolitikai főképviselői posztra pedig Kaja Kallast javasolják.

A június 17-ei informális EU-csúcs előtt ugyanez a három név szivárgott ki. Sokan arra számítottak, hogy már ott megszülethet az egyezség. Azonban az uniós állam- és kormányfők végül nem hoztak döntést. A csütörtökön kezdődő brüsszeli EU-csúcson ezért újra napirenden lesz a kérdés.

Ursula von der Leyen bizottsági elnök a CDU kongresszusán.
photo_camera Ursula von der Leyen bizottsági elnök a CDU kongresszusán. Fotó: Kay Nietfeld/dpa

A FAZ szerint a megállapodást a Néppárt részéről Kiriakosz Mitszotakisz görög- és Donald Tusk lengyel miniszterelnök, a szocialisták oldaláról Olaf Scholz német kancellár és Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, míg a liberálisok részéről Emmanuel Macron francia elnök és Mark Rutte ügyvezető holland miniszterelnök kötötte meg.

Az alkuból kimaradt Giorgia Meloni olasz miniszterelnök. A néppárti delegáció azonban elvileg még kedd délután tájékoztatja a döntésről. A politikusok abban egyeztek meg, hogy Von der Leyen személyesen tárgyaljon majd Melonival az olaszoknak járó leendő bizottsági portfólióról.

A személyi kérdésekről minősített többséggel kell határoznia az Európai Tanácsnak. Ez azt jelenti, hogy a tagállamok 55 százalékát és a lakosság 65 százalékát képviselő vezetőknek kell igennel voksolnia a sikeres döntéshez.

Mivel az uniós csúcspolitikában nagyon komoly hatalmi harcok zajlanak a személyi kérdések miatt, nem lehet kizárni, hogy az EU-csúcson váratlan fordulat történik az ügyben. A 444 a helyszínről követi majd a fejleményeket.

Kiemelt videóink