WHO: Túl lassan csökken a globális alkoholfogyasztás

Egészségügy
június 25., 19:22

Globális szinten az emberek a korábbinál kevesebb alkoholt fogyasztanak, de az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Genfben ismertetett jelentése szerint ez a csökkenés túl lassú.

A WHO-nak elérhetetlenné vált a célkitűzése, hogy a 2010-es szinthez képest 2030-ra ötödével csökkentsék az alkoholfogyasztást – közölte az ENSZ-szervezet, aminek az adatai szerint az egy főre eső globális alkoholfogyasztás mennyisége a 2010-es 5,7 literről 2019-re csak 5,5 liter tiszta szeszre csökkent.

Moszkvai pár pezsgőzik 1990. december 31-én.
photo_camera Moszkvai pár pezsgőzik 1990. december 31-én. Fotó: Vitalij Armand/AFP

A jelentés szerint a legmagasabb egy főre eső alkoholfogyasztást 2019-ben az európai (9,2 liter) és az amerikai (7,5 liter) WHO-régióban mérték, de az egyes régiókban különböznek a trendek: míg Európában csökken, addig Délkelet-Ázsiában érezhetően nő az egy főre jutó alkoholfogyasztás.

A WHO adatai szerint 2019-ben az alkoholfogyasztás miatt világszerte 2,6 millió ember halt meg, ami a teljes halálozás 4,7 százaléka. 209 millió ember volt alkoholfüggő, és további 200 millió esetében volt legalábbis problémás mértékű az alkoholfogyasztás.

A fiatalabb korosztályokat különösen súlyosan érinti az alkoholfogyasztás: a 20-39 év közöttieknél volt a legmagasabb (13 százalék) az alkoholfogyasztással összefüggő halálesetek aránya.

Az Egészségügyi Világszervezet felszólította az érintett országokat, hogy tegyenek többet az alkoholfogyasztás mérséklésére, ideértve reklámtilalmak és értékesítési korlátozások bevezetését, valamint adók útján történő áremeléseket. (MTI)

Kiemelt videóink