Aggodalommal tölti el az Egyesült Államokat, hogy a Szuverenitásvédelmi Hivatal vizsgálatot indított az Átlátszó ellen

POLITIKA
június 28., 09:38

Az Egyesült Államokat mély aggodalommal tölti el a magyar kormány „nemzeti szuverenitás védelméről szóló törvénye”, illetve a nemrégiben felállított Szuverenitásvédelmi Hivatal e heti, a civil társadalmat és a független médiaszervezetek működését célzó drákói intézkedései - közölte az Egyesül Államok külügyi szóvivője, Matthew Miller, miután Lánczi Tamás hivatala vizsgálatot indított az Átlátszó és a Transparency International ellen.

A közlemény szerint „a magyar kormány azon igyekezete, amely a független szervezetek zaklatására, megfélemlítésére és megbüntetésére irányul, ellentétes a demokratikus kormányzás jogállamiságban gyökerező elveivel. Ez a törvény korlátlan hatalmat biztosít a Hivatal számára, hogy saját állampolgárainak emberi jogait és alapvető szabadságjogait célba vegye, és veszélybe sodor minden olyan országot, gazdálkodó szervezetet vagy magánszemélyt, amely úgy dönt, hogy együttműködik velük. Az Egyesült Államok a jövőben is kiáll a civil szervezetek és a média szabadságának védelme mellett az ehhez hasonló, antidemokratikus intézkedésekkel szemben”.

Schiffer András és Lánczi Tamás
photo_camera Schiffer András és Lánczi Tamás Fotó: Németh Dániel/444

A Szuverenitásvédelmi Hivatal vezetője, Lánczi Tamás májusban arról beszélt, hogy a gyarmatosítás eszköznek tartja a „sajtónak álcázott dezinformatőröket”. Majd azon lamentált, mennyire nehéz ezek ellen fellépni, mert „úgy van konfigurálva a történet, hogy akik kitalálták ezeket a beavatkozásokat, borzasztóan nemes célok, például a szólásszabadság mögé bújnak, és azt mondják, nem kérdezheted meg valakitől, mit csinál, mert csak a dolgát végzi mint sajtómunkás. Bebújik egy szabadságretorika mögé”.

Egyébként a Transparency International Magyarország az Alaptörvénnyel összeegyeztethetetlennek tartja a Szuverenitásvédelmi Hivatal létrejöttét és tevékenységét, továbbá a szuverenitásvédelmi törvény több rendelkezését, ezért az Alkotmánybírósághoz fordultak.

Kiemelt videóink