A grúzok ugyan rá tudtak ijeszteni a spanyolokra, de ez kevés volt az Európa-bajnokság legjobban focizó csapata ellen

foci
június 30., 20:51
Nyolcaddöntők
Spanyolország
4
-
1
Grúzia
Vége
Daniel Olmo Carvajal 83'
Nicholas Williams Arthuer 75'
Fabián Ruiz Peña 51'
Rodrigo Hernández Cascante 39'
Robin Aime Robert Le Normand 18' (ög)
Álvaro Borja Morata Martín 44'
Zuriko Davitashvili 71'

Összességében magabiztos győzelmet aratott Spanyolország a 2024-es futball-Európa-bajnokság negyedik nyolcaddöntőjében. Luis de la Fuente az első félidőben adódó nehézségeken túllendülve ott folytatta, ahol a csoportkörben abbahagyta, így továbbra is a torna fő esélyesének tekinthető. Igaz, az elődöntőig is csak úgy juthat el, ha legyűri az eddig szintén meggyőző, ráadásul házigazda Németországot.

Nem kérdés, hogy melyik csapat volt a spanyol–grúz esélyese, mind az Európa-bajnokságon eddig mutatott játék, mind a történelmi előjelek szempontjából. Igaz ugyan, hogy a grúzok szenzációs teljesítménnyel verték a portugálokat a csoportkör utolsó fordulójában – továbbjuttatva önmagukat és mellesleg hazaküldve a magyar válogatottat, nem csoda, hogy mindezek láttán részletes méltatásra ragadtattuk magunkat –, ráadásul a tudásszintjükhöz képest impresszíven fociztak a törökök és a csehek ellen is, de a spanyolok klasszisokkal komolyabb labdarúgást produkáltak. Miszerint gyorsat, fantáziadúsat, eredményeset.

Ezt mutatta az is, hogy egyedüli együttesként hibátlanul jutottak a legjobb tizenhat közé, úgy, hogy az utolsó meccsükön sok más favorithoz hasonlóan ők is a B-vel álltak fel az albánok ellen. Nagy különbség, hogy a botladozó többiekkel szemben ők ezt a számukra tét nélküli találkozót is behúzták. Ami a történelmet illeti, arról legyen itt elég annyi, hogy az Eb-selejtezőkön ugyanabban a csoportban voltak a felek, és az egyik összecsapást 7-1-re, a másikat 3-1-re nyerték a spanyolok.

photo_camera Örülnek, hiszen van minek Fotó: ANGELOS TZORTZINIS/AFP

A kölni nyolcaddöntő pontosan úgy kezdődött, ahogyan azt előre sejteni lehetett. Luis de la Fuente együttese haladéktalanul nekiugrott ellenfelének, Pedriék nem vártak a 95. percig az első kaput eltaláló lövésükkel – mint a gyámoltalan angolok –, Mamardasvilinek már az 5.-ben be kellett mutatnia első bravúrját, majd a 10.-ben a következőt, egy még nagyobbat. Ehhez képest remekül tartották magukat a grúzok, sőt a 18. percben el is szaladtak kontrával, Kvarechelia kitette Mikautadzénak, a gólkirályjelölt bepasszolta középre, Le Normand besodorta, 1-0 a kiscsapatnak, ez volt az Eb nyolcadik öngólja.

A spanyolok csak egy-két percre zavarodtak meg, utána mentek tovább teljes erőből, a labda szinte állandóan náluk volt, jellemző adat, hogy összesen 9 szögletig és 16 kapura lövési kísérletig jutottak negyvenöt perc alatt. Mamardasvili viszont csak védett és védett, akárcsak az előző mérkőzésein. Ám egy alkalommal már ő sem tudott, a 39. percben Rodri lőtt takarásból, a grúz kapus nem sokat láthatott a lábaktól, besurrant a labda a bal alsóba, 1-1.

A második játékrész elején Kvarachelia ijesztett rá a spanyolokra, a félvonaltól lőtte rá, Unai Simon kint állt, a labda elkerülte a kaput. Az 50. percben aztán fordítottak a spanyolok, Mamardasvili védett nagy bravúrral egy szabadrúgást, az oldalra paskolt labdát nem hagyták kimenni, Lamine Yamalhoz tették át, a barcelonai tinédzser tökéletesen adta be, Fabián Ruiz közelről befejelte, 2-1.

photo_camera Fabián Ruiz fejel Fotó: GOKHAN BALCI/Anadolu via AFP

A folytatásban kicsit leült a meccs egy időre, egyfelől a grúzok képtelenek voltak megújulni, másfelől a spanyolok nem erőltették már annyira, mert minek. Egészen az utolsó húsz percig, amikor viszont megpörgették a focit megint, és ennek meg is lett az eredménye. Előbb a saját térfeléről induló Niko Williams kapott nagy labdát a 75. percben, átjátszotta az emberét, majd beverte a léc alá, 3-1. Valamivel később, a 83.-ban Dani Olmo verte át Mamardasvilit, aki mozdulni sem tudott a jobb alsóba passzolt labdára, 4-1.

Ezzel összeállt a negyeddöntős mezőny fele, a spanyol–német csúcsrangadó mellett a svájci–angol csata is biztos már, de addig még van további négy nyolcaddöntő hétfőn és kedden.

83' Daniel Olmo Carvajal
81' Jesús Navas González
Daniel Carvajal Ramos
81' Mikel Merino Zazón
Fabián Ruiz Peña
78' Budu Zivzivadze
Georges Mikautadze
78' Nika Kvekveskiri
Giorgi Gvelesiani
75' Nicholas Williams Arthuer
74'
71' Zuriko Davitashvili
66' Mikel Oyarzabal Ugarte
Álvaro Borja Morata Martín
66' Alejandro Grimaldo García
Marc Cucurella Saseta
63' Zuriko Davitashvili
Giorgi Chakvetadze
63' Heorhii Tsitaishvili
Luka Lochoshvili
52' Daniel Olmo Carvajal
Pedro González López
51' Fabián Ruiz Peña
44' Álvaro Borja Morata Martín
41' Sandro Altunashvili
Otar Kiteishvili
39' Rodrigo Hernández Cascante
18' Robin Aime Robert Le Normand (ög)