A lengyel kormányt szidva emlékezett meg a 22 évvel ezelőtti buszbaleset áldozatairól a Miniszterelnökség államtitkára

GYÁSZ
július 08., 20:17

A Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárának, Soltész Miklósnak annyi lett volna a feladata hétfőn, hogy Balatonszentgyörgyön megemlékezzen a 22 évvel ezelőtti lengyel buszbalesetről, amiben 19-en haltak meg, köztük két gyerek, valamint többen maradandó sérülést szenvedtek. 2002. július 1-jén egy Medjugorjéba tartó zarándokbusz 51 utassal fékezés nélkül hajtott be a körforgalomba, majd felborult.

De miután az államtitkár megjegyezte, hogy tavaly szakadó esőben, idén harmadfokú hőségriadó idején zajlott le a megemlékezés, a hőségriadó szó azonban beakadt neki, és olyan gondolatmenetbe kezdett,a mihez a baleset áldozatainak semmi köze.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára beszédet mond a 22 évvel ezelőtti lengyel buszbaleset helyszínén tartott megemlékezésen Balatonszentgyörgyön 2024. július 8-án
photo_camera Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára beszédet mond a 22 évvel ezelőtti lengyel buszbaleset helyszínén tartott megemlékezésen Balatonszentgyörgyön 2024. július 8-án Fotó: Filep István/MTI/MTVA

Elmondta, hogy a buszbaleset áldozatairól és a tragédiát elszenvedő családokról mindig meg fognak emlékezni, bármilyen is az időjárás vagy a politikai széljárás:

Ki kell mondani sajnos, hogy a lengyel-magyar kapcsolatokban legalább másodfokú hőségriadót rendeltek el, de ez nem rajtunk múlik.”

Szerinte a kialakult helyzet nem a magyar kormányon, nem a magyar nemzeten, és nem a lengyel nemzet többségén múlik. „Vannak olyan politikai erők Lengyelországban, akik másokat lenéznek, másoktól nem fogadják el, ha máshogy gondolkoznak.” Azt mondta, azzal a politikai erővel nem tudnak mit kezdeni, amelyik - főleg Lengyelországban - leveteti a keresztet, és közterületeken nem engedélyez olyan rendezvényeket, ahol az egyház is jelen van. „Biztos vagyok benne, hogy a lengyel többségi társadalmon keresztül továbbvisszük azt a közös törekvést, amely ezeréves múlton, történelmen alapul, és amit egy másodfokú politikai hőségriadó sem tud megváltoztatni.”

A megemlékezés végén koszorúkat helyeztek el az emlékműnél az államtitkárság, az önkormányzatok, a rendőrség, a katasztrófavédelem és a mentőszolgálat képviselői, majd közös imával zárult az esemény. (MTI)

Kiemelt videóink