Megbukott Puspa Kamal Dahal, a kommunista miniszterelnök Nepálban

külföld
július 12., 15:31

Elvesztette a bizalmi szavazást Puspa Kamal Dahal nepáli miniszterelnök a katmandui parlamentben pénteken, ezzel véget ért az egykori maoista lázadóparancsnok húsz hónapig tartó viharos hivatali szerepvállalása, és megnyílt az út egy új kormánykoalíció megalakítása előtt a himalájai országban.

A miniszterelnöknek 138 szavazatra lett volt szüksége a 275 tagú képviselőházban hatalma megtartásához, de a jelen lévő 258 képviselő közül csak 63-an álltak ki mellette, 194-en ellene szavaztak, egy személy pedig tartózkodott.

photo_camera Dahal az ENSZ-főtitkár oldalán Fotó: SANJIT PARIYAR/NurPhoto via AFP

A 69 éves Dahalnak két választási lehetősége volt: vagy lemond önszántából, vagy bizalmi szavazást kér saját maga ellen és többséget szerez a katmandui parlamentben. Utóbbi nehézségekbe ütközött volna, mivel legerősebb szövetségese, az Egyesített Marxista-Leninista Párt (UML) a múlt héten megvonta támogatását a kormánytól.

Dahal maoistái több mint 20 évig kulcsszerepet játszottak Nepál politikájában, miután egy évtizedig tartó felkelést folytattak a kormányerők ellen, amely több mint 16 ezer

emberéletet követelt. A polgárháború egy 2006-os békeszerződéssel ért véget, amely eltörölte a nepáli monarchiát, és a maoisták bekerültek a kormányba, Dahal pedig a háború utáni első miniszterelnök lett.

A nepáli kormány nehéz feladatokkal nézett szembe: egyrészt egyensúlyoznia kellett az országot kétoldalról körülvevő, egymással is rivalizáló nagyhatalmakkal, Kínával és Indiával, másrészt újra kellett indítania a nepáli gazdaságot - ezen belül a turizmust -, amely az utóbbi években meggyengült a koronavírus-világjárvány miatt. (AFP, MTI)

Kiemelt videóink