Tartotta a szavát, és szombaton fürdött egyet a korábban undorítónak tartott Szajnában a francia sportminiszter

sport
július 13., 15:59

Ahogy korábban megígérte, Amélie Oudéa-Castéra francia sportminiszter szombaton, két héttel az olimpia kezdete előtt tényleg úszott egyet a Szajnában, saját magát kísérleti nyúlnak használva annak demonstrálására, hogy a folyót tényleg sikerült megtisztítaniuk. A politikus háttércsapata láthatólag olyanokból állt, akik életükben nem fürödtek folyóban, így a miniszternek egy algától csúszós rámpán kellett becsúsznia a vízbe Párizs szívében, de ő ezt láthatólag nem igazán bánta.

link Forrás

A tervek szerint a folyóban rendeznék a hosszútávúszó számokat és a triatlon úszásrészét, ám az a mai performansz ellenére sem 100 százalék, hogy ez így is lesz.

A Szajnával az a probléma, hogy a rossz vízminőség és a baktériumfertőzöttség miatt 1923 óta tilos úszni a folyóban. A város belterületén ilyesmi mondjuk kristálytiszta víz esetén sem merülhetne fel normál esetben, mivel őrült nagy a turistahajó-forgalom, maga a folyó viszont aprócska. De a francia hatóságok úgy érezték, hogy az olimpia jó ürügy a szennyezettség felszámolásához. Eddig 1,4 milliárd eurót költöttek el víztisztító művekre és új csatornákra, a vízminőség el is kezdett javulni, de nem eléggé. Mindössze 2 héttel ezelőtt, június végén az E. coli baktérium mennyisége még az egészségügyi határérték négyszerese volt a Szajnában.

Hogy miért ilyen nehéz megszabadulni a döntően emberi ürülékből származó E. colitól? Egyrészt a rengeteg hajó is a folyóba szereti üríteni a latrináját, másrészt Párizs hasonló csatornázási problémával küzd mint Budapest: a hálózat úgy épült ki, hogy a szennyvízhálózat ugyanazokba a gyűjtőcsatornákba ürül, mint az esővízgyűjtő rendszer. Mivel a tisztítóművek a szennyvíz átlagos mennyiségéhez vannak méretezve, nagy esők idején a szokásos mennyiség sokszorosát kitevő, szarral kevert esővizet azok képtelenek feldolgozni, ezért az undorító keveréket a folyóba kell engedni. A probléma nálunk csak azért nem ennyire látványos, mert a Duna átlagos vízhozama az Ipoly méretű Szajnáénak több mint tízszerese. Vagy másik oldalról nézve a szenny sokkal kevésbé tud felhígulni egy azonos méretű városon átfolyó tized akkora folyó vízében.

Ez azt is jelenti, hogy ha ma, július 13-án szombaton határérték alatti is a Szajna szennyezettsége, ez nem jelent garanciát a két hét műlva kezdődő olimpiára nézve, elég ugyanis egy komolyabb zápor, hogy minden boruljon.

Amélie Oudéa-Castéra az első politikus fecske a vízben, de nem az utolsó, korábban ugyanis Anne Hidalgo párizsi főpolgármester és Emmanuel Macron köztársasági elnök is megfogadták, hogy a játékok előtt napokban úsznak egyet a Szajnában.

Kiemelt videóink