Tovább drágulnak a lakáshitelek, a K&H is a korábbi kamatplafon fölé emelt

gazdaság
július 13., 10:31

Június végéig élt a kereskedelmi bankok önkéntes, 7,3 százalékos thm-es lakáshitel-kamatplafonja. Az OTP nyomban a megszűnésekor, július elején lépett, csütörtökön pedig a K&H is csatlakozott hozzá, és megemelte a lakáshitelei kamatát, írja a Bank360.hu elemzése. A változás hatására több esetben már a 7,3 százalékos korábbi plafon fölötti thm-mel kínálja a lakáscélú jelzálogkölcsöneit (a kamatplafon valójában nem a kamatra, hanem a minden költséget tartalmazó teljes hiteldíj mutatóra, THM-re vonatkozott).

A Bank360.hu szerint az látszik, hogy az önkéntes kamatplafon megszűnésével a kölcsönfelvételt tervezők rögtön megtapasztalhatják: az infláció és az alapkamat csökkenése ellenére a lakáshitelek még drágulnak is. A K&H módosításai az alacsonyabb jövedelmű igénylőket érintik hátrányosabban, számukra jobban nőttek a kamatok, ahogyan azoknak is, akik a futamidő alatt végig fix kamatot szeretnének fizetni.

Az elemzés felhívja a figyelmet arra, hogy a K&H valójában csak beállt a korábban elkezdődött kamatemelési sorba. A CIB Bank májustól már visszaemelte a kamatait a januári szintjükre, bizonyos esetekben jóval a thm-plafon fölé, de az igénylők túlnyomó része még 7,3 százalék alatti ajánlatokkal találkozhatott nála. Rajta kívül is volt már ekkor is olyan nagybank, amelynek a kínálatában voltak kamatplafon feletti lakáshitelek. Őket követte aztán július elején az OTP, amely a többi pénzintézethez hasonlóan eltérő mértékben emelte meg a kamatait, így ugyan a lakáshitelei a korábbi kamatplafon fölé kerültek, de a magasabb jövedelmű, kevésbé kockázatos ügyfelek számára kisebb volt a növelés.

A kölcsönök drágulásának a Bank360.hu szakértői szerint az a legfőbb oka, hogy hiába csökkenti folyamatosan a jegybank az alapkamatot, a több évre vagy akár több évtizedre szóló futamidejű jelzáloghitelek árazását meghatározó referenciakamatok 2024 eleje óta még nőttek is, és tartósan 6 százalék fölötti szintén rekedtek. A kamatokat többek között befolyásoló BIRS szintje például még úgy is magasabban van, mint 2024 elején, hogy az elmúlt hetekben valamelyest csökkenni tudtak az értékei. Az ötéves BIRS július 12-én 5,97 százalékon, a tízéves 6,23 százalékon, míg a húszéves BIRS pedig 6,30 százalékon állt, írja az elemzés.

Kiemelt videóink