Június elején egy hétre indultak az űrbe, egyelőre időpont sincs arra, hogy mikor térhetnek vissza

TUDOMÁNY
július 26., 07:29

Két amerikai űrhajós, Butch Wilmore és Sunita Williams nagyjából hét hete, június elején indultak egy Boeing Starlineren a Nemzetközi Űrállomásra egy egyhetesre tervezett tesztküldetésre. Az egy hétből most már több mint hét lett, és egyelőre nincs is hivatalos visszatérési dátum – közölték a NASA és a Boeing illetékesei, mivel a mérnökök továbbra is vizsgálják a Starliner műszaki problémáit.

A hajtóművek meghibásodása és kisebb héliumszivárgások miatt merültek fel biztonsági aggályok. A múlt hónapban a Boeing szóvivője azt mondta, hogy a héliumszivárgás és a legtöbb hajtóműprobléma „mind stabil volt, és nem jelentett aggodalmat a visszatérő küldetés szempontjából”.

A cég szerint „a korábban leállt öt hajtóműből négy most már normálisan működik. Ez azt jelenti, hogy a 27 hajtóműből jelenleg csak egy van kikapcsolva. Ez nem jelent problémát a visszatérő küldetés szempontjából” - mondta júniusban a szóvivő. Ehhez képest azóta sem tudni, Wilmore és Williams mikor térhet vissza.

A NASA és a Boeing illetékesei úgy fogalmaztak, hogy az űrhajósok nem rekedtek az űrben, és a technikai nehézségek nem veszélyeztetik a küldetést.

Júliusi elején a NASA bejelentette: még mindig teszteket végeznek annak érdekében, hogy a kapszula a várakozásoknak megfelelően működjön. Úgy fogalmazta: bár biztosak abban, hogy az űrhajó biztonságosan fog működni a vészhelyzeti evakuálás során, a küldetés irányítói még nem állnak készen az indulás ütemezésére.

Most a NASA és a Boeing illetékesei azt mondták, még nem állnak készen a visszatérés időpontjának bejelentésére. A pilóták addig maradnak az űrállomáson, amíg a mérnökök be nem fejezik a kapszulával kapcsolatos problémák kidolgozását és vizsgálatát. (Guardian)

Kiemelt videóink