Védetté nyilvánították az ókori Róma legfontosabb útját, a Via Appia Anticát

külföld
július 29., 07:40

Az Unesco világörökség részévé vált az olaszországi Via Appia Antica, vagyis az ókori rómaiak által épített legkorábbi és legfontosabb út, így Olaszország lett a legtöbb helyszínnel rendelkező ország a listán, írja a Guardian.

photo_camera Fotó: FILIPPO MONTEFORTE/AFP

A Regina Viarum, azaz az utak királynője Rómát kötötte össze a déli Brindisi kikötőjével, első szakaszát i. e. 312-ben Appius Claudius Caecus római politikus kezdte el építeni, róla is nevezték el. Eredetileg katonai célokat szolgált, később a kereskedelemben is kulcsfontosságú szerepet játszott.

A macskaköves út első 17 kilométere ma is megtekinthető és bejárható, a teljes hossza több mint 563 kilométer volt.

Az Unesco szerint az út a római mérnökök fejlett technikai készségét mutatja be, a mélyépítési projektektől az infrastruktúrától és a nagyszabású földrendezési munkálatoktól kezdve a monumentális építményekig, beleértve például a diadalíveket, fürdőket, amfiteátrumokat és templomokat, vízvezetékeket, csatornákat, hidakat és nyilvános szökőkutakat. A Via Appia a 60. kulturális örökségi helyszín Olaszországban, ami felkerült a listára, hogy eddig miért nem volt rajta, nem tudni.

Kiemelt videóink