Görögország korlátozásokat vezet be a „kecskepestis” leküzdésére

külföld
július 30., 11:08

Görögország megtiltotta a juhok és kecskék szállítását az ország területén, hogy megpróbálja megfékezni a „kecskepestis” néven ismert, rendkívül fertőző betegséget - írja a BBC. „A juhok és kecskék tenyésztési, hizlalási és vágási célú szállítása Görögország egész területén tilos” - közölte a mezőgazdasági minisztérium.

photo_camera Fotó: Vitaliy Ankov/Sputnik

Nemrég új fertőzési eseteket észleltek a középső Larissa régióban és a déli Korinthoszban, ami azért is aggasztó, mivel a Peste des Petits Ruminants (PPR) néven is ismert vírus a fertőzött állatok 80-100 százalékát pusztítja el. A fertőzés az embereket nem érinti.

A görög mezőgazdasági minisztérium hétfői közleményében azt írta, hogy a tilalmat „a betegség terjedésének korlátozása és felszámolása érdekében” vezették be. Emellett közölték, hogy az állattenyésztőket, a sajtkészítőket, a vágóház tulajdonosokat és a takarmányszállítókat tájékoztatták az új korlátozásokról.

A hétvégén a minisztérium tisztviselői sürgős megbeszéléseket tartottak a helyi hatóságokkal azokban a régiókban, ahol az új PPR-eseteket észlelték. Mint elmondták, vizsgálat folyik a járvány forrásának megállapítására.

Görögországban már legalább 7000 állatot öltek meg azóta, hogy a betegség július 11-én először jelent meg az országban.

Kiemelt videóink